--> Дефіцит гречки: скільки коштуватиме крупа після нового року | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Дефіцит гречки: скільки коштуватиме крупа після нового року

0
Дефіцит гречки: скільки коштуватиме крупа після нового року
В Україні вперше за довгий час знизилися ціни на гречку. Ще на початку осені кілограм цієї крупи коштував понад 100 грн, але на сьогоднішній день кілограм гречки в середньому коштує 76 грн. Аграрії розповіли, що буде з цінами на гречку цієї зими, і чи варто боятися дефіциту крупи.

За даними Мінагрополітики, цієї осені аграріям вдалося зібрати 156 тис. тонн гречки зі 115 тисяч га. Цього вистачить, щоб покрити свої потреби та експортувати гречку до Євросоюзу та інших країн. Адже для внутрішнього споживання Україні потрібно приблизно 140-150 тис. тонн гречки на рік.

Попередні роки в Україні скорочувалися площі під гречкою, при цьому Росія купувала гречку в Казахстані та експортували її до нас. Так було торік. У 2022 році на фоні війни площі посіву під гречку трохи збільшили. На Заході України була гарна врожайність – 15-20 центнерів з га.

Наразі тонна гречки коштує близько 22 тис. гривень, тож рентабельність десь 10-15%. Наступного року площі під посів будуть ще більшими.

Найбільша проблема фермерів цього року - вартість гною. Через те, що вирощують господарств, які вирощують тварин, стає дедалі менше, вартість тонни гною зросла до 5-6 тисяч гривень. Щоб вигідно вирощувати гречку, треба мати свою тваринницьку ферму. Загалом, вирощувати гречку вигідніше, ніж сою чи ріпак.

Вартість гречки наприкінці листопада опустилася до 76 грн за кг. У деяких супермаркетах цінник на крупу знизився до 67–70 грн. Після Нового року подорожчання крупи не прогнозується.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні