На заході України від небезпечної інфекції померла однорічна дитина

0
На заході України від небезпечної інфекції померла однорічна дитина
На Львівщині від менінгококової інфекції померла однорічна дитина. Напередодні в дівчинки підвищилася температура і з'явився висип на тілі, пише ТСН.

"20 листопада, у реанімації одної з районних лікарень області померла дівчинка, якій виповнився лише рік і 3 місяці. За словами лікарів, хвороба перебігала "блискавично". Попередня причина смерті – важка форма менінгококової інфекції", – повідомила генеральна директорка Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко-Тимко.

Зі слів бабусі, напередодні у дитини підвищилася температура до 38°C. Вранці мама побачила висип на тілі донечки у вигляді "зірочок" синюшного кольору, і одразу викликала швидку. Однак врятувати дитину не вдалося. За словами медиків, так стрімко перебігає менінгококцемія - найважча форма менінгококової інфекції. Від моменту екстреного виклику до смерті дитини минуло менше 3 годин.

Працівники Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб з’ясовують, з ким дитина контактувала. У таких випадках оточення перебуває під наглядом епідеміологів. Їх обстежують на носійство менінгококів, призначають антибіотикопрофілактику.

Впродовж 2022 року на Львівщині зафіксовано 12 випадків менінгококової інфекції, зокрема чотири смертельні випадки.

За словами епідеміологині Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Любомири Бойко, у попередніх випадках смерті, які спричинила менінгококова інфекція, медики зафіксували так званий "блискавичний" перебіг недуги у дітей до одного року.

Медики розповідають, що менінгококова інфекція це - гостре інфекційне захворювання, яке спричинює бактерія менінгокок. Передається повітряно-крапельним шляхом під час чхання, кашлю, при поцілунках.

Заразитися можуть усі без винятку, проте діти до 5 років становлять понад 70% всіх хворих, тому є у групі ризику.

Менінгококова інфекція може мати безсимптомний перебіг, або просто як звична простуда. Проте нерідко ця бактерія може спричинити розвиток менінгіту, чи менінгоенцефаліту. Інколи розвивається менінгококцемія (зараження крові), і тоді перебіг настільки блискавичний, що зазвичай закінчується летально. Якщо і вдасться залишитися живим - це пожиттєва інвалідизація.

Менінгококова інфекція - одна з найпідступніших та найнебезпечніших інфекцій у світі. Єдина профілактика – це вакцинація.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні