Українцям доведеться платити «податок на город»

1
Українцям доведеться платити «податок на город»
В Україні з 1 січня 2023 року набуде чинності нова форма податкової декларації про доходи й майновий стан, а селяни та фермери будуть сплачувати мінімальне податкове зобов’язання за свій пай.

Про це у своєму блозі на ресурсі AgroPolit розповів старший проектний менеджер із земельної реформи Офісу реформ КМУ, доктор економічних наук Андрій Мартин.

Хто виплачуватиме гроші державі, власне, залежить від документів оренди, бо якщо земельна ділянка не перебуває в офіційній оренді, тоді сплачувати МПЗ доведеться її власнику, а при прозорому користуванні землею сплачувати за неї має орендар.

Причинами введення податку є те, що близько 30% землі перебуває у "сірій оренді", тобто використовуються аграріями неофіційно, а розрахунок із власником паю відбувається готівкою чи у натуральній формі, наприклад, зерном. "Це дозволяло таким "орендарям" економити на податках до місцевого бюджету", ― зазначив Андрій Мартин.

За його словами, із введенням МПЗ власнику паю, що офіційно не переданий в оренду, доведеться сплачувати в середньому 1,5 тис. грн у бюджет громади. "Тобто за середньостатистичний пай потрібно буде заплатити близько 6 тис. грн", — пояснив Андрій Мартин.

Він додав, що для орендодавців та орендарів, які чесно сплачують податки, нічого не зміниться. Податок на пай за 2022 та 2023 роки не сплачуватиметься лише за земельні ділянки в тимчасовій окупації та територіях, де ведуться або велися бойові дії, а також за ділянки, що засмічені вибухонебезпечними предметами або на яких розміщені фортифікаційні споруди.

Як наголосив Андрій Мартин, у Верховній Раді наразі немає ініціатив щодо відтермінування сплати МПЗ. "Звичайно, в умовах війни новий податок однозначно викличе обурення у частини власників паїв, яким відтепер доведеться його сплачувати. Як бути? Повністю відміняти МПЗ я би не радив, але якби я був політиком, то розглянув би доцільність перенесення МПЗ на рік", — зазначив експерт.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А "бородата бабушка" коли платити податки почне?!!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні