Чи повинен роботодавець платити за час простою у разі відключення світла

0
Чи повинен роботодавець платити за час простою у разі відключення світла
Через російські обстріли в Україні постійно вводять аварійні відключення електроенергії, що негативно відбивається на працездатності людей і підприємств. У той же час, чинне законодавство зобов'язує роботодавця оплачувати простий, якщо він стався не з вини працівника.

Про це повідомляє "Апостроф".

Чинне законодавство передбачає, що роботодавець зобов'язаний оплачувати простий, якщо він стався з вини співробітника.

Якщо начальник відмовляється платити, він повинен забезпечити працівників генераторами, акумуляторами та іншими засобами, які забезпечать дистанційну роботу у разі відключення світла.

Юристи зазначають, що відключення електроенергії – форс-мажор, за який працівник не повинен відповідати. Під час дії воєнного стану, коли існує загроза життю, роботодавець повинен робити оплату виходячи із середнього заробітку. Схожа ситуація, коли працівник проводить певний робочий час у бомбосховищі. Це простий, який також стався не з вини співробітника та підлягає оплаті.

Забезпечення працівників видатковими коштами також є зобов'язанням роботодавців, і цей пункт має бути прописаний у трудовому договорі. Якщо у документах про це нічого не вказано – за ситуацію відповідає лише роботодавець.

Проте, за словами експертів, у ситуаціях з відключенням світла слід враховувати факт, що керівники можуть мати можливість забезпечувати співробітників усім необхідним.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні