--> У небі над Україною помітили рідкісне явище. ФОТО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У небі над Україною помітили рідкісне явище. ФОТО

0
У небі над Україною помітили рідкісне явище. ФОТО
У небі над Києвом у середу, 2 листопада, помітили рідкісне природнє явище - гало. Воно нагадує, ніби довкола сонця з'явилась веселка, пише ТСН.

Гало помітили у столиці України вдень, 2 листопада. Гало нагадує, нібито веселку довкола сонця. Для України це явище є рідкісним.

Раніше науковці Національного антарктичного наукового центру Вернадського пояснювали, що гало може виникати навколо різних джерел світла: сонця чи навіть вуличних ліхтарів. В Україні це явище є рідкісним.

"Це явище буває в різних куточках планети, але, приміром, для України воно є досить рідкісним, а от в Антарктиці чи Арктиці з'являється частіше. Адже мороз та підвищена вологість – ідеальні умови для виникнення гало. Коли в атмосфері накопичується велика кількість крижаних кристалів, то світло, проходячи через них, заломлюється та відбивається. Так навколо джерела світла утворюється та сама веселка – вторинне світіння. Часто причиною гало є перисто-шаруваті хмари: вони майже прозорі й складаються з крижаних кристалів", - пояснили українські науковці.

Гало може висіти в небі багато годин поспіль, змінюючи колір та насиченість. Здебільшого воно має форму кола й спостерігається навкруги Сонця.

"Щодо форми, то це можуть різні дуги, плями, стовпи світла тощо. Так само може різнитися і забарвлення: від насиченого до блідого, від різнокольорового до білого. Так, один з різновидів гало – паргелій. Він виглядає як світла пляма на рівні сонця, тому його нерідко сприймають як “два сонця”, - пояснили науковці.





Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні