Як швидко зупинити кровотечу?

0
4
Як швидко зупинити кровотечу?
У житті трапляються ситуації, коли людина отримує серйозні травми і починається кровотеча. Не варто думати, що побутова несерйозна травма не потребує лікування та зупинки крові, навіть якщо саме пошкодження невелике.

В аптечці обов'язково мають бути кровоспинні препарати, які допоможуть швидко зупинити кровотечу у дорослого та дитини. При цьому важливо якнайшвидше викликати швидку та надати постраждалому першу медичну допомогу.

Способи зупинки кровотечі



Є прості поради, які допоможуть у домашніх умовах швидко зупинити кровотечу:

  • якщо пошкоджена якась із кінцівок, її потрібно обов'язково підняти вище рівня серця. Якщо це рука, її можна просто тримати, якщо нога - хворого потрібно вкласти, а ногу зафіксувати вище за рівень серця;

  • тиск на рану. Найкращий спосіб зупинити кров – придавити рану чимось щільним та рівним. Необхідно взяти рушник, пов'язку або шматок чистої тканини, щільно притиснути до рани і давити деякий час. Кров має зупинитися;

  • гемостатична губка. Це спеціальна губка з поглинаючого матеріалу. Її потрібно або накласти на рану, або затиснути безпосередньо в рану. Вона вбирає кров і прилягає до пошкодження, тим самим зупиняючи кровотечу. Якщо кров не зупиняється, накладається ще один шар губки;

  • лід. Крига звужує судини, а тому і кровотечу зупиняє. Необхідно шматки льоду обернути в щільний, чистий шматок тканини, і прикласти до пошкодження.


Є багато інших способів, які допоможуть впоратися з невеликим пошкодженням. Це косметичний вазелін, який допомагає впоратися з легкою кровотечею; чорний чай, який часто застосовують для зупинки крові після видалення зуба.

Сьогодні можна купити ліки онлайн та забрати їх у зручний час. В аптечці мають бути препарати, які допоможуть рану підтримувати в чистоті, щоб не почалося запалення через те, що занесена туди інфекція. Попередньо рану, у якій не йде кров, потрібно промити прохолодною водою з милом. При цьому мило не повинно потрапити в саме пошкодження - з його допомогою потрібно лише відмити цілі тканини. Після того, як рана оброблена протизапальними препаратами, потрібно накласти стерильну пов'язку. Для цього використовуються спеціальні стерильні матеріали.

Якщо кровотеча не сильна і людина почувається добре, можна самостійно її зупинити та накласти пов'язку. Але існує низка небезпечних для життя кровотеч, коли потрібно надати першу допомогу і обов'язково викликати швидку, оскільки допомогти зможуть лише фахівці.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні