Чому вночі закладає ніс

2
Чому вночі закладає ніс
Причин, чому вночі закладає ніс, може бути кілька. Це і хронічні захворювання, і недостатня зволоженість повітря в приміщенні, і, як не дивно, наслідок гормональних порушень в організмі.

Перед тим, як починати лікування, потрібно провести відповідну діагностику, а вже потім, виходячи з першопричин, позбавлятися від неприємного синдрому.

Хронічне захворювання

Найпоширенішою причиною нічний закладеності є уповільнене запалення навколоносових пазух, що виникло через недолікованої застуди, яка вчасно не піддалося адекватної терапії і перейшла в хронічну форму.

Гайморит (запалення гайморових пазух) в гострій стадії відрізняється вираженими симптомами — пацієнта мучать головні болі, підвищується температура, а з носа постійно витікає слизисто-гнійний ексудат, часто з прожилками крові.

Хронічна ж стадія хвороби проявляється практично безсимптомним перебігом і розпізнати її іноді вдається тільки по тому, що вночі закладає ніс, нежиті немає, також як і інших симптомів запалення.

У нічний час тіло знаходиться в горизонтальному положенні, що утворюється слиз не випливає з ніздрів, і не стікає по задній стінці горла, як це відбувається в перебігу дня — саме тому закладає ніс в положенні лежачи вночі, а не коли людина не спить.

Накопичуючись в носових ходах з того боку на якій лежить хворий, соплі повністю забивають одну ніздрю не дозволяючи людині повноцінно дихати і виникає хибне відчуття, що ніс закладений немає від соплів.

Варто пацієнту прийняти вертикальне положення, як через кілька хвилин ніс відкладає. Це обумовлено тим, що надлишкова слиз протекла в глотку звільнивши прохід повітрю (у здорової людини за добу стікає в горло близько 700 мілілітрів назальной слизу, зовсім непомітно для нього, у хворого ця цифра наближається до літру).

гормональні збої

Як не дивно, наявні в організмі порушення гормонального балансу, можуть безпосередньо вплинути на дихальну функцію. Даний синдром в лікарській практиці іменується вазомоторний риніт і має під собою наукові обґрунтування. Особливістю цієї патології є те, що страждають її проявами, в основному, жінки старше 20 років.

В результаті гормональних порушень, що розвиваються в період менопаузи, вагітності, нервових перевантажень формується дисфункція капілярів, розташованих в порожнині носа. Утворюється застій крові і носові раковини набрякають, що проявляється відчуттям закладеності носа, що посилюється в горизонтальному положенні, частіше ночами, коли кров сильніше приливає до голови. Одночасно спостерігаються гугнявість голосу, чхання і зниження нюхової функції.

Ще однією причиною може стати неправильна робота щитовидної залози, коли відбувається зменшення вироблення її гормонів, наприклад, як наслідок нестачі йоду. При цьому вночі закладає одну ніздрю, а не обидві відразу, в залежності від того, на якій стороні тіла спить людина.

Алергічний риніт

Дане захворювання однаково часто зустрічається у дорослих і маленьких пацієнтів, а відрізнити алергічний нежить від вазомоторного або простудного самостійно не так просто.

Характерною особливістю захворювання є здатність маскуватися під звичайну респіраторну інфекцію, в результаті людина лікується від застуди, а нічна закладеність носа не проходить.

Прояви алергії, пов’язані з відсутністю повноцінного дихання уві сні, можуть бути викликані умовами, в яких перебуває людина під час нічного відпочинку. Спровокувати алергічну закладеність носа можуть такі чинники:

запах квітів;

шерсть домашніх тварин;

книжковий пил;

цвілеві освіти, які є на стінах, підлозі або стелі, але приховані від людських очей;

постільні кліщі (найбільш часта проблема);

неякісний матеріал, з якого зшито постільна білизна або нічна сорочка.

Для усунення симптомів нічний закладеності, викликаної алергією, необхідно виявити і усунути подразники і звернутися до лікаря алерголога — він проведе шкірні проби, призначить лікування і точно вкаже, з якими факторами хворому потрібно обмежити контакт (побутові хімікати, домашні тварини, квіти і так далі) .

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мені лор спрей Колдісепт нано сiльвер призначала за постійної закладеності носа. Вночі взагалі спати не могла, ротом дихала. А цей спрей добре зволожує слизову та полегшує носове дихання.
Відповісти
Я від судинозвужувальних крапель давно відмовилася. Але буває, що ніс закладає так, що спати неможливо. Останнім часом спрей Колдісепт нано Сільвер використовую. До нього звикання немає і набряк у носі він знімає досить швидко!"
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні