У Львові почалося полювання на собак

0
У Львові почалося полювання на собак
У Львові виписали перший штраф за вигулювання собаки без намордника. Таку новину повідомили в регіональному парку «Знесіння». «Ведемо роботу із власниками собак щодо належного вигулювання. Виписано перший штраф за вигулювання великої собаки без намордника», – йшлось у повідомленні. Повідомлення буквально збурило фейсбук-аудиторію, мовляв, у Львові немає обов’язкової вимоги про намордники.

Про це пише Четверта студія.

«Ну це вже взагалі нонсенс! Такі речі порушують ухвалу ЛМР 6225 від 23.01.2020 р. Собака може бути лише на повідку. Намордник має бути лише на небезпечних та потенційно небезпечних тваринах, і тут немає розмежування за породами», – пише колишня керівниця ЛКП «Лев» Оксана Кошак.

«Але постанова КМУ точно має вищу вагу від ухвали ЛМР. Ну і ніде правди діти, щороку собаки кусають тисячі людей. Якби була в наморднику, то біди б не сталося. Все-таки не для життя у квартирах таких собак виводили. Хазяї повинні думати, що великі собаки – стрес для інших», – натомість коментує журналіст Андрій Болкун.

Додамо, у Львові вже давно ухвалено перелік місць для вигулювання собак.

Як повідомила заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк, ухвалу прийнято з метою запровадження правил і культури вигулювання та тренування собак у місті.

Депутати затвердили: види місць для вигулювання і тренування собак у Львові; прогулянкові маршрути (дозволено прогулянки з собакою на повідку); вигульні майданчики і тренувально-вигульні майданчики (дозволено вільне вигулювання собак без повідка).

Також у місті розробили інтерактивну карту тренувальних майданчиків і місць для вигулювання собак.

Окрім парків, на карті зібрані прогулянкові маршрути й тренувально-спортивні майданчики, спеціально облаштовані для собак. Об’єкти згруповані за кількістю в різних районах Львова. Найбільше – у Шевченківському (24 місця) і Залізничному (19 місць) районах.

Загалом же справді у Львові немає обов’язкової вимоги про вигулювання собак тільки в намордниках, проте є постанова КМУ… Очевидно, що законодавство не досконале і на цю тему потрібна дискусія на загальноукраїнському рівні. Проте й мерія не може приймати ухвали, які суперечать чинному законодавству. Чи ні?

Тим часом
Відповідно до інформації з відкритих джерел, львівське комунальне підприємство в обхід системи Prozorro сплатило на рахунок ФОП понад 200 тисяч гривень.

Йдеться про послуги з прибирання та утримання вигульних майданчиків та прогулянкових маршрутів у Львові. Варто зазначити, що у 2021 році ФОП “Киретів М.Ю.” отримав від ЛКП «Лев» майже 280 тисяч гривень за аналогічними договорами.

Тим часом у місті вимагають провести відкритий конкурс на посаду директора ЛКП «Лев» та презентувати зацікавленим сторонам план дій і стратегію розвитку підприємства.

Також, кажуть волонтери, треба навести лад у програмах стерилізації, вакцинації, навчання лікарів, допомоги з кормами з донорами, утворити наглядову раду за діяльністю ЛКП «Лев» із представників волонтерів та міської ради та провести роботу ЛКП «Лев» у публічність та прозорість як амбасадора змін у захисті тварин в Україні.

Зараз же, кажуть активісти, роботу ЛКП «Лев» чи не на 90% виконують волонтери, а порядку з тваринами у місті хоч і стало більше, проте проблем залишається ще багато.

Коментар експерта, Головний редактор інтернет-журналу “My dog” Андрій МАРИНЮК:

– Мене дивує некваліфікована поведінка представників муніципальної варти. Таке враження, що їм не проводять інструктаж перед роботою, або той, хто його проводить, теж не знає вимог нормативних актів, які діють у Львівській МТГ та законів України загалом.

Практично будь-якого собачника у Львові можна оштрафувати через 2-3 причини: відсутність муніципального жетона, відсутність повідка, неприбрані екскременти або відсутність страховки для певних собак. Але саме намордники у Львівській громаді не є обов’язковою вимогою, незалежно від породи собаки. Дуже сумно, що в ситуації, яка трапилась, найадекватніше себе поводила саме німецька вівчарка, власникові якої незаконно виписали штраф.

Зазначу, що відповідно до ст.26 Закону України “Про місцеве самоврядування” прийняття рішень про організацію та здійснення заходів щодо захисту тварин від жорстокого поводження – виключна компетенція сільських, селищних, міських рад. Відповідно до цього у Львові від 23.01.2020 діють затверджені Львівською міською радою “Правила утримання і поводження з домашніми тваринами у м. Львові”.

Відповідно до п 3.1.6. даних правил, у місцях масового скупчення людей, зокрема в транспорті, собаки повинні бути на короткому повідку, потенційно небезпечні та небезпечні собаки – обов’язково у наморднику, а маленькі собаки – в закритих контейнерах чи на руках у власника. В інших громадських місцях собаки можуть бути на вільному повідку. Однак цими правилами також визначено, що таке “потенційно небезпечна собака” – собака, що на постійній основі своєю поведінкою демонструє загрозу нападу, проявляє агресію, спрямовану на людей та/або інших тварин. Відповідно, жодним чином не встановлено відповідності між породою собаки та її небезпечністю для навколишніх.

На фото можемо чудово бачити, що вівчарка спокійно сидить на повідку в господаря й не проявляє жодної агресії, поки муніципали виписують штраф, тож не може бути жодної мови про її “потенційну небезпечність”. А формулювання “штраф за вигулювання ВЕЛИКОЇ собаки без намордника” – це…. дискримінація?

Також у соцмережах були зауваження, що власник вигулював собаку в парку. Однак тут варто звернути увагу на іншу ухвалу Львівської міської ради, відповідно до якої в парку “Знесіння” облаштовано прогулянковий маршрут та вигульний майданчик.





Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні