Сценарії, за якими лукашенко може вступити у війну проти України

0
Сценарії, за якими лукашенко може вступити у війну проти України
Після оголошення путіним 21 вересня мобілізації в росії, а також проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України поширювалася велика кількість інформації про проведення мобілізації в Білорусі, перекидання військ рф для атаки на Україну, проте у більшості випадків підтвердження такої інформації немає, пише Мотолко.

Видання проаналізувало можливі сценарії ще більшого залучення режиму лукашенка до війни в Україні на підставі наявної інформації, а також думок експертів.

1. Рф сформує в Білорусі ударне угруповання для нового вторгнення в Україну

Перші ешелони з особовим складом та військовою технікою рф нібито для участі в навчаннях почали прибувати до Білорусі ще 18 січня 2022, тобто. за місяць до початку повномасштабного вторгнення. Тоді угруповання ЗС рф, яке наступає на Київ, за різними оцінками налічувало від 15 до 30 тисяч осіб.

Іншими словами, для повторення подібного сценарію (який закінчився для рф поразкою) на сьогоднішній день ЗС рф необхідно не менше місяця для інтенсивного перекидання військ у Білорусь, їх бойового злагодження, висування на точки атаки.

Тому, перекидання великої кількості військ рф до Білорусі не залишиться непоміченим як для моніторингової групи «Беларускі Гаюн», так і для української розвідки (з огляду на наявні технічні можливості). Приховано зібрати таке угруповання військ у нинішніх реаліях практично неможливо. Україна зараз набагато краще підготовлена ​​до зустрічі із ворогом.

2. Мобілізовані в рф будуть перекинуті до Білорусі

Можливість перекидання мобілізованих громадян рф до Білорусі має місце бути. Навіщо можуть перекидатися до Білорусі мобілізовані громадяни рф:

- для цілей, зазначених у п.1 вище, тобто. для вторгнення в Україну;

- для навчання перед відправкою на фронт (південний, східний). У разі необхідно аналізувати структуру ЗС рф.

За даними відкритих джерел, з січня 2023 року загальний штат ЗС РФ становитиме 2 039 758 осіб, серед яких 1 150 628 – військовослужбовці, решта – цивільний персонал. Найчисленнішим за бойовим складом видом ЗС є Сухопутні війська ЗС рф, які налічують близько 280 тисяч осіб. Також можна відзначити чисельність ПДВ – близько 45 тисяч.

Оголошена в рф мобілізація офіційно передбачає заклик не менше 300 тисяч осіб із запасу (багато експертів вважають, що ця цифра буде значно більшою). Іншими словами, кількість мобілізованих перевищуватиме кількість Сухопутних військ та ВДВ разом узятих. Навіть для організації базової військової підготовки мобілізованих потрібні тисячі інструкторів, інфраструктура навчальних центрів, полігони та ін. Усього перерахованого вище не вистачить для підготовки такої кількості мобілізованих. Не можна також забувати, що ЗС рф зазнали тяжких втрат особового складу (у тому числі підготовленого та кваліфікованого) за 7 місяців війни.

У зв'язку з цим можна припустити, що якусь частину мобілізованих може перекинути на військові полігони до Білорусі для проходження навчання. Не можна виключати, що інструкторами можуть у т.ч. та військовослужбовці ЗС РБ.

Додатковим підтвердженням такого сценарію є повідомлення російських ЗМІ, що мобілізованих відправляють на фронт взагалі без будь-якої підготовки.

3. Для постійної дислокації у Білорусі

У цьому випадку йдеться про розвиток сценарію, описаного в пункті 2. Різниця лише в тому, що навчені мобілізовані не поїдуть воювати на південний та східний фронт, а далі перебуватиму в Білорусі невизначений час. Можлива мета такого знаходження – створювати напругу у керівництва України, відтягувати сили ЗСУ з інших фронтів на білоруський напрямок.

Таким чином можна допустити кілька причин для прибуття в Білорусь мобілізованих з рф. Проте суттєвої військової небезпеки для України такі сили не нестимуть. Насамперед через слабку підготовленість.

3. Лукашенко оголосить мобілізацію у Білорусі для допомоги ЗС рф

Підрозділи ЗС РБ у бойових діях в Україні участі не беруть, тому немає необхідності проводити мобілізацію, маючи в розпорядженні якусь армію, не пошарпану в боях, і яку можна задіяти.

Таким чином проведення мобілізації на сьогоднішній день виглядає малоймовірним. Це обумовлено низкою причин, насамперед низькою підтримкою подібної ідеї суспільством, а також низьким рівнем підтримки війни в Україні.

Однак варто очікувати надалі збільшення кількості навчань, що проводяться.

4. Лукашенко постачатиме ЗС рф

Подібний сценарій не виглядає нереальним. Нагадаємо, що раніше була інформація про постачання ЗС рф пальним з баз ЗС РБ та боєприпасами.

У разі варто звернути увагу до потенціал розширення для постачання військ рф. Наприклад, у мережі поширювалася інформація, що білоруські підприємства прийняли замовлення на пошиття військової форми. Не маючи жодних фактів, що підтверджують цю інформацію, зазначимо, що таке справді могло мати місце.

Щоб переконатися в цьому, достатньо переглянути новини про хід мобілізації рф, яке спорядження та форму отримують солдати, і як самі військові відкрито заявляють про нестачу різного спорядження. Тому в даному випадку може йтися про необхідність швидко «одягти» мобілізованих, а для режиму Лукашенка це можливість трохи заробити на військових постачаннях.

З огляду на попередній досвід участі режиму лукашенка у постачанні ЗС рф, вказаний сценарій виглядає дуже реалістичним. В даному випадку питання лише в тому, в яких форматах відбуватиметься постачання. Пошиття форми - це одне, але ось передача озброєння і військової техніки - це вже принципово інший рівень сприяння ЗС рф, який може мати серйозні наслідки режиму Лукашенка.

5. Росія зможе ще активніше використовувати територію Білорусі для завдання ракетних ударів по Україні

З першого дня вторгнення ЗС рф активно використовували територію Білорусі для ракетних ударів по Україні. За наявною інформацією, всього з 24 лютого по 15 вересня 2022 року з території Білорусі по Україні ЗС рф було запущено не менше 717 ракет.

Ракетні удари проводять як із застосуванням мобільних ракетних комплексів наземного базування, так і літаками Військово-космічних сил (ВКС) ЗС рф, які заходять у повітряний простір Білорусі.

Враховуючи попередній досвід ЗС рф щодо завдання ракетних ударів з території Білорусі, інтенсифікація подібної активності є реальним сценарієм ще більшого втягування Білорусі у війну в Україні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні