Для чого необхідне доменне ім'я сайту та яку структуру воно має*

1
-5
Для чого необхідне доменне ім'я сайту та яку структуру воно має*
Доменом називають адресу сайту, яка вказує шлях до його розміщення на сервері. Всі домени з одним розширенням об'єднані в доменну зону (наприклад, доменна зона org.ua або .com) та мають кілька рівнів. Щоб правильно зареєструвати домен, потрібно знати її структуру та значення кожного із цих рівнів, про що ми і поговоримо в цій статті.

Призначення доменних імен


Будь-який сайт складається з веб-сторінок, на яких міститься контент у вигляді текстів, зображень, файлів тощо. Для зберігання сторінок та їхнього вмісту використовується веб-сервер (це потужний суперкомп'ютер з постійним підключенням до мережі). Що стосується доменного імені, то йдеться про адресу, на якій розміщуються ці сторінки. Після введення в пошуковий рядок того чи іншого домену браузер автоматично перенаправляє нас на сервер.

Раніше для назви сайтів використовувалися цифри. Для пошуку конкретного ресурсу користувачеві необхідно було вводити IP-адресу. І якщо комп'ютер легко впорається із завданням запам'ятовування подібних комбінацій, то жодна людина не в змозі запам'ятати сотні різних IP-адрес. Тому згодом цифри замінили на текст.

Ім'я домену робить процес запам'ятовування адреси сайту максимально простим. А щоб виграти гонку серед конкурентів, веб-майстри шукають найпростіші слова та комбінації, які легко відкладаються в голові.

Для чого потрібен домен:

  • Розмістити сайт (це його першочергове призначення).

  • Налаштувати пошту. В результаті ви матимете можливість використовувати своє доменне ім'я в електронній поштовій адресі.

  • Забронювати ім'я сайту, щоб його не зайняв хтось інший, поки ви розробляєте веб-ресурс.

  • Виконати переадресацію. З її допомогою з'являється можливість перенаправлення відвідувачів на інші сайти чи сторінки. Цей прийом часто використовується після редизайну – навіть якщо користувачі введуть назву старого сайту, вони будуть автоматично відправлені на новий ресурс.


Основні складові доменного імені



Основа домену — це як мінімум два рівні. Для їхнього відділення один від одного використовуються крапки.

Перший рівень


Ім'я, вказане праворуч від останньої крапки, — це доменна зона першого рівня. Щоб ознайомитись зі списком доменів першого рівня, можна зайти на сайт, де адмініструються інтернет-адреси (IANA). Але там все доволі складно, тому є простіший варіант — почитати статтю у Вікіпедії під назвою «Список доменів верхнього рівня». Цього достатньо для ознайомлення.  

Контроль реєстрації таких доменів здійснюється міжнародною організацією ICANN. 

Домени першого рівня бувають:



  • Географічними. Йдеться про національні домени верхнього рівня, які мають на увазі використання двох літер (наприклад, .ua для України, .us для США й так далі).

  • Тематичними. Це загальні домени верхнього рівня. Найчастіше вони використовуються для позначення тематики сайту. До прикладу, домен .coffee можна взяти для  магазину з продажу кави, .diamonds — для ювелірної крамниці, .gift — інтернет-магазину сувенірів, .game — для ігрового сервісу. 

  • Загальними. Вони не прив’язані до якихось країн чи тематик, хоча більшість із них мали певне значення при створенні. Так, .com призначалася для комерційного використання, а .org — для некомерційних організацій (благодійних фондів, громадських об’єднань). Тепер такі домени вже не несуть у собі ніяких відсилок і можуть використовуватися для будь-яких тем чи країн. 


Другий рівень



Ліворуч від останньої крапки знаходиться другий рівень домену. Він може бути двох типів:

  1. Унікальне ім’я сайту, яке власник придумує самостійно, воно ж материнський домен. Це може бути назва компанії (amazon.com) або слово, яке вказує на напрямок бізнесу (job.ua). Але це не обов’язково — ім’я сайту може складатися з будь-якого набору латинських літер і цифр, який забажаєтся його власнику. 

  2. Складова частина доменної зони другого рівня. Наприклад, в Україні існує домен першого рівня UA, для реєстрації якого потрібно мати торговельну марку. Але для будь-яких фізичних та юридичних осіб є можливість отримати українську адресу простішим способом — зареєструвати домен org.ua, com.ua, kharkiv.ua, kyiv.ua або будь-який інших із двох десятків доменів другого рівня. Така ж опція є і в багатьох національних зонах інших країн. В разі обрання такого імені унікальна назва сайту зміщується на третій рівень. 





Третій рівень


У лівій частині від материнського домену перебуває домен третього рівня, також відомий як піддомен (субдомен). Він необхідний для поділу сайту на розділи. Наприклад, щоб одразу потрапити в блог, користувачі можуть введести піддомен і автоматичного перейти на розділ, що їх цікавить (blog.site.com). Також на субдоменах часто розміщують мовні версії (eng.site.com).

Піддомени покликані структурувати ресурс. Вони дозволяють відмовитися від створення додаткових адрес для розділів. Також у пошукових системах такі розділи індексуються окремо, що відкриває нові можливості для просування сайту.

Якщо ви використовували доменну зону другого рівня, то субдомен, відповідно, відходить на четвертий рівень. Теоретично можливе існування і більших рівнів вкладеності, але на практиці їх зустріти складно.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Стаття дуже цікава! Взагалі створення сайтів зараз необхідне для кожного бізнесу, звісно, якщо хочете отримувати нормальний прибуток) Тут я можу вам порекомендувати чудову компанію https://www.adspace-marketing.com/sozdanye-sajtov-2/, яка зробить все дуже швидко та якісно. Всім раджу!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні