Володимир Зеленський підписав закон про податкову амністію в розстрочку

1
Володимир Зеленський підписав закон про податкову амністію в розстрочку
Ухваленим законом на час воєнного стану та протягом року після його завершення звільнено від оподаткування благодійну допомогу, виплачену родинам поранених та загиблих учасників війни з РФ та внутрішньо переміщеним особам. Крім цього надається розстрочка до 2025 року на сплату збору в рамках податкової амністії, але не для всіх.

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №7506-1 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки України, яким передбачається на час воєнного стану та протягом року після його припинення звільнити від оподаткування благодійну допомогу, яку отримують родини поранених та загиблих учасників українсько-російської війни, а також продовжується термін податкової амністії та надається можливість сплатити збір з «амністованих» капіталів до державного бюджету у розстрочку, однак не для всіх. Текст документа вже опубліковано в парламентській газеті «Голос України».

Звільнення від оподаткування благодійної лопомоги для учасників бойових дій, їхніх родин та ВПО

Згідно з законом до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи (суми) виплаченої (наданої) благодійниками допомоги, у тому числі благодійниками - фізичними особами, у порядку, визначеному Законом України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", на користь членів сімей учасників бойових дій, які під час участі у відсічі збройної агресії в період дії воєнного, надзвичайного стану на території України, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів, зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, загинули, померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва.

Також звільняється від оподаткування благодійна допомога, виплачена на користь працівників підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій та у період здійснення бойових дій, у порядку, встановленому законодавством, або на користь членів їхніх сімей.


Крім цього, звільнення від оподаткування розповсюджується і на фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, в яких проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах.

Також ухваленим рішенням звільняється від оподаткування благодійна допомога повнолітнім та усиновленим дітям учасників бойових дій, які не мають своїх сімей, повнолітні діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до закінчення ними закладів освіти, але не більше ніж до досягнення 23 років.

Тобто передбачається звільнення сімей учасників російсько-української війни, внутрішньо переміщених осіб та інших фізичних осіб, які підпадають під дію документа, від зобов’язання сплатити податок з отриманої благодійної допомоги. При цьому допомога звільняється від оподаткування до 31 грудня (включно) року, наступного за роком, у якому завершено проведення антитерористичної операції та/або припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан на території України.

Податкова амністія у розстрочку

Ухваленим документом Верховна Рада також розстрочила до травня 2025 року сплату збору до Державного бюджету для фізичних осіб та ФОПів, які вирішать скористатися податковою амністією.

Згідно з документом строк податкової амністії продовжується до березня 2023 року. При цьому Податковий кодекс пропонується доповнити новими абзацами стосовно можливості розстрочки: «У разі вибору декларантом, який подав одноразову (спеціальну) добровільну декларацію після 31 серпня 2022 року, у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом у такому порядку: першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації; другого платежу – до 1 травня 2024 року; третього платежу – до 1 травня 2025 року".

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Він шо цинік?!! Він робить відстрочку для ватеранів війни для сплати податків з благодійної допомоги??? А які податки він зтягнув з коломойського? Ну скільки можна людей за лохів тримати????
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні