Чому Арестович від початку війни став популярним серед українців

1
Чому Арестович від початку війни став популярним серед українців
Популярність Олексія Арестовича у період війни досягла піку. За останні півроку він встиг стати «головним психотерапевтом країни» та секс-символом українських жінок, і з кожним днем його впізнаваність лише продовжує зростати, пише Апостроф.

У чому феномен такої стрімкої зростаючої популярності радника голови Офісу президента України розповів у соціальних мережах генетик та популяризатор науки Олександр Коляда.

Він пояснив, що вся справа у голосі політика.

«Є ті, хто його люблять, і ті, хто його ненавидять. Байдужих вже, мабуть, немає. Мені як ученому зовсім не цікаво, що він говорить, а ось реакція людей на нього цікава. Описані табором шанувальників ефекти його голосу щось нагадали мені, і в мене з'явилися теорії нейрофізіологічних ефектів Арестовича», - каже експерт.

Коляда зазначив, що наразі у всьому світі дуже популярні ASMR відеоролики - коли хтось пошепки каже будь-що, чи імітує стрижку волосся чи тихо шуршить папером. За словами фахівця, автономна сенсорна меридіональна реакція (аutonomous sensory meridian response) - це те, що у нас виникає у відповідь на такі звукові стимули. Багато людей у відповідь на це відчувають приємні емоції, легку ейфорію та мурашки на потилиці.

«Чому так виходить і чому саме ці стимули так працюють – ніхто точно не знає. Так само як і те, чому в деяких людей такі стимули не викликають реакції. Найцікавіше, що такий очевидний вплив на організм був відкритий зовсім недавно, і хоча про мурашки на тілі від якихось переживань знають усі, але те, що це може бути викликано не емоційними переживаннями, а набіром звуків, почали говорити нещодавно», - поділився генетик.

Які звуки вже помічені у цьому ефекті?

шепіт, ніжний та тихий голос, повільна м'яка мова;
м'яке шарудіння, хрускіт пластикової або паперової упаковки, целофану в руках;
постукування нігтями чи предметами, легке дряпання нігтями чи предметами по текстурним поверхням, пластику чи дереву;
шелест сторінок, звук, що видається пальцями при терті з папером;
дихання, подих у мікрофон.

«Найефективніший звичайно шепіт. Не думаю, що хтось може постійно спеціально говорити таким голосом тільки для того, щоб викликати такий неврологічний ефект у слухача. Але думаю, що частину ефектів нашого сьогоднішнього вивчення можна списати саме на ASMR. Нещодавнє дослідження цього року показало, що найбільш сприйнятливими до стимулів ASMR є люди з підвищеним невротизмом та тривожністю, на них ефект виявляється сильнішим. Зрозуміло, що таких людей нам подарувала війна дуже багато», - пояснює експерт.

Коляда стверджує, що голос взагалі здатний багато на що, навіть без прив'язки до змісту мови. Наприклад, низький голос у природі є атрибуцією домінування та асоціюється з більш домінуючим становищем його володаря в очах та вухах слухача. Дуже складно говорити високим голосом і тихо, тому диктори часто говорять тихіше, щоб звучати нижче. Репродуктивно-активні жінки у племенах мисливців-збирачів сприймають низький голос як сигнал від успішнішого мисливця і збирача. А дослідження голосу президентів США продемонструвало, що низький тон голосу сприймався як лідерський і привабливіший, і важливо, що чутливість до цих голосових стимулів підвищувалася у слухачів за умови військового сценарію в експерименті.

«Ще раз зазначу, що нічого не знаю про зміст того, про що він говорить, і жодної компетенції у такому аналізі я не маю. Але феномени підвищеної соціальної уваги потребують всебічного вивчення. Отже, система "Арестович – слухач Арестовича" явно складається з двох частин, і залежить як від інтенсивності роботи першої, так і від ступеня сприйнятливості другої. Сприйнятливість ця сильно підвищується під час стресу та війни, як показують дослідження ASMR та низького тембру голосу. Ось таке цікаве Арестовичознавство», - підсумував науковець.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ага , популярний! Особливо в плані з кого поглузувати. Дозвольте представитися-майстер спорту палковник чингачгук "Аб'дристович".
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні