--> Обстріл Запорізької АЕС не загрожує ядерній безпеці - МЕГАТЕ | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Обстріл Запорізької АЕС не загрожує ядерній безпеці - МЕГАТЕ

1
Обстріл Запорізької АЕС не загрожує ядерній безпеці - МЕГАТЕ
У Міжнародному агентстві з атомної енергії заявляють, що обстріл 6 серпня поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій АЕС завдав певної шкоди, але "безпосередньої" загрози ядерній безпеці не було, йдеться у заяві МАГАТЕ від 9 серпня, пише УНН.

Цитата

"Обстріл 6 серпня біля сухого сховища відпрацьованого (ядерного палива) на Запорізькій АЕС завдав шкоди, але наявні виміри радіації показують нормальний рівень на майданчику, заявила Україна. За оцінкою експертів МАГАТЕ, безпосередньої загрози ядерній безпеці не було", - йдеться у повідомленні МАГАТЕ.

Деталі

Очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі при цьому заявив, що практично всі сім основних стовпів ядерної безпеки та фізичної безпеки вже порушено, знову висловивши серйозне занепокоєння: "Усі військові дії, що становлять під загрозу ядерну безпеку, мають бути припинені". Знову наголошено на необхідності якнайшвидшого прибуття на станцію місії експертів МАГАТЕ.

При цьому раніше військові дії навколо станції 5 серпня спонукали МАГАТЕ попередити про "дуже реальний ризик ядерної катастрофи".

Доповнення

5 серпня загарбники із використанням ракетної та артилерійської зброї здійснили обстріл території об’єкта атомної енергетики, розташованого в тимчасово окупованому Енергодарі. Пошкоджень зазнали азотно-киснева станція та об’єднаний допоміжний корпус Запорізької АЕС.

6 серпня ввечері російські окупанти знову здійснили ракетні обстріли майданчику Запорізької АЕС та міста Енергодар. Влучили по майданчику ЗАЕС безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП).

Інститут вивчення війни (ISW) 3 серпня оцінив, що російські війська, ймовірно, використовують електростанцію, щоб "зіграти на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи в Україні з метою знизити волю Заходу до забезпечити військову підтримку українського контрнаступу". В ISW також заявили, що росія "ефективно використовує станцію як ядерний щит для запобігання українським ударам по російських силах і техніці".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Instagram
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ага, значить можна обстрілювати. МАГАТЕ дозволило! Довбні!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні