Під час виїзду з окупованих територій люди помирають у чергах

0
Під час виїзду з окупованих територій люди помирають у чергах
Російські окупаційні сили з 1 серпня запроваджують так звані «перепустки» для жителів окупованої частини півдня, які виїжджають на підконтрольну владі України територію, пише Радіо Свобода.

Міський голова Мелітополя Іван Федоров розповів його словами, окупанти пропонують брати перепустки у так званій «комендатурі».

«Вони намагаються ускладнити виїзд з окупації», – підкреслив Федоров.

За даними міського голови Мелітополя, російські окупаційні сили змінили тактику: якщо раніше вони випускали машини з 17:00, то зараз – зранку. При цьому кількість авто, яким дозволяють виїхати до Запоріжжя, залишилась незмінною – 200-300 на добу.

Федоров зазначив, що Василівка – це єдиний населений пункт, через який евакуюються жителі окупованих частин Запорізької, Херсонської областей, а також Донеччини та Луганщини. Тому там спостерігаються надмасштабні черги.

«Пропускають кілька годин на добу»

Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський зазначив, що за весь час окупації частини Херсонщини російські військові не погодили з українською владою жодного «зеленого коридору» для евакуації місцевих жителів.

«Єдиною можливістю виїхати на нашу територію – через Василівку на Запоріжжя, або через Крим у треті країни, а потім вже повертатися. Це вже довше. Шлях дуже складний, тому що пропускна здатність коридору дуже невелика, орки (російські військові – ред.) штучно створили такі умови, коли проїжджають декілька годин на добу», – прокоментував Соболевський.

«Весь інший час просто машини накопичуються та чекають, коли їх будуть пропускати. У нас є випадки, коли по 5-6 діб люди були змушені жити фактично на дорозі, з діточками в жахливих умовах», – пояснив він.

Колишній депутат міської ради Херсону, співзасновник громадської організації «Південна стратегія розвитку» Станіслав Трошин зазначив, що люди можуть перебувати в черзі на виїзд із Василівки від 5 до 7 днів. Адже це єдиний пропускний пункт для виїзду з окупованої частини чотирьох областей: Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської.

За словами Трошина, вже зафіксовані випадки смерті під час проходження цього шляху.

Ексдепутат розповів, що деякі жителі окупованої Херсонщини виїжджають з регіону через анексований Крим, але такий маршрут є дорогим, зазначив Трошин.

На такий крок, зазначає він, переважно наважуються ті, кому треба вивезти хронічних хворих, зокрема дітей. Адже вже 5 місяців офіційно до аптечної мережі окупованої Херсонщини не надходять українські та закордонні ліки.

Голова Василівської об’єднаної територіальної громади Запорізької області Сергій Каліман вважає, що російські окупаційні сили навмисно перешкоджають виїзду місцевих жителів, оскільки «зацікавлені в тому, щоб вони залишалися в окупованому регіоні і відігравали роль «живого щита» у випадку загострення бойових дій».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Instagram
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні