--> На скільки впадуть реальні доходи українців вже цього року | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На скільки впадуть реальні доходи українців вже цього року

0
-9
На скільки впадуть реальні доходи українців вже цього року
На 27% впадуть реальні доходи українців у 2022 році. При цьому рівень безробіття сягнув рекордних 35%. Про це йдеться в липневому інфляційному звіті Національного банку України.

Доходи населення різко впали, навіть попри спроби багатьох підприємств виплачувати заробітні плати на початку повномасштабного вторгнення, й надавати матеріальну допомогу працівникам, попри фактичну зупинку роботи. Втім, з часом багато підприємств (особливо в МСБ) вимушені були закритись, ті ж що встояли розпочали оптимізацію на видатках на персонал. В НБУ зазначають, що за різними опитуваннями, падіння зарплат у приватному секторі в травні становило від 25% до 50% у порівнянні з довоєнним часом. В бюджетному секторі ситуація буде трохи краща.

З відновленням економіки номінальні зарплати почнуть зростати та у 2023 році перевищать довоєнний рівень, проте через інфляційні процеси відновлення реального рівня доходів буде значно повільнішим.

При цьому НБУ відзначає ряд негативних тенденцій на ринку праці, обумовлені війною, зокрема:

Активне переміщення українців за кордон. За даним ООН станом на 21 червня Україну покинули 8 млн громадян, більшість з яких отримали допомогу та прихисток закордоном. Частина з них вже повернулась до України. В НБУ очікують, що наступна хвиля повернень буде наприкінці літа у зв’язку з закінченням шкільних канікул, а потім – наприкінці року після стабілізації безпекової ситуації. У результаті у 2022 році від’ємне сальдо мігрантів становитиме орієнтовно 3.2 млн осіб, а у 2023 році воно скоротиться до 2.5 млн осіб.

Внутрішні мігранти також вносять дисбаланс на ринку праці. ВПО зі сходу, котрі переїхали на захід України, були зайняті в промисловому секторі, що посилює диспропорцію між попитом та пропозицією, навіть попри релокації частини підприємств.

Пропозиція робочої сили суттєво перевищує попит. В НБУ очікують зміну структури попиту на працю. Буде зростати попит на працівників, залучених до відновлення інфраструктури, виробничих потужностей та в логістиці. Водночас враховуючи масштабні руйнування промислових підприємств, відновлення попиту на відповідні спеціальності буде повільним.

Через війну рівень безробіття сягнув рекордних 35%. В НБУ очікують поступове відновлення економіки та зростання попиту на робочу силу, а відтак – і поступового скорочення рівня безробіття до кінця року. Втім це відновлення буде повільним через довгострокові наслідки війни.

Задля створення нових робочих місць та пожвавлення попиту на ринку праці одним з ключових завдань є стимулювання інвестицій шляхом створення сприятливого інвестиційного клімату. І ту серед першочергових завдань є зменшення розміру держави та реформа судової системи.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні