Які документи потрібні українцям для працевлаштування у Польщі?*

0
-1
Які документи потрібні українцям для працевлаштування у Польщі?*

Дозвіл на перебування в Польщі як умова для прийому на роботу


Як отримати дозвіл, перетинаючи кордон?


24 лютого 2022 року Україна стикнулась з викликом війни проти Росії, а Польща розпочала тест на солідарність. Доки українці обороняються, поляки намагаються підтримати і тих, хто залишився в Україні, і вимушених біженців. Гуманітарна допомога, безкоштовний проїзд та безкоштовні дзвінки в Україну чекають на тих, хто перетинає кордон у напрямку заходу.


Однак ці заходи становлять лише другий етап допомоги. Перший етап розпочинається на пунктах пропуску, на яких офіцери намагаються оперативно пропустити усіх громадян України – зокрема й тих, хто втратив документи. Найпростіший варіант отримання дозволу на тимчасове перебування в Польщі – це отримання штампу в паспорті дорослого і дитини. Якщо цих документів немає, необхідно звернутись до командира прикордонної служби. Дозвіл можна отримати й після перетину кордону, надіславши заяву на ім’я Головного коменданта Прикордонної служби після приїзду до одного з міст чи сіл (необхідно звернутись в адміністрацію). Відсутність необхідних щеплень або дійсного техогляду автомобіля теж не є підставою для заборони в’їзду до Польщі. Отримавши дозвіл, громадянин України автоматично отримує доступ до працевлаштування, розпочати яке можна з пошуку вакансій в Інтернеті.


Чи потрібно отримувати PESEL і статус біженця?


Отримувати номер PESEL, тобто надавати дані до електронної системи реєстру населення, не обов’язково. Втім, наявність PESEL дає змогу взяти участь у різних соціальних програмах та отримати додаткові виплати. Такий номер знадобиться й тим, хто бажає здійснювати в Польщі підприємницьку діяльність. Так само новий закон не зобов’язує отримувати статус біженця. Варто зазначити, що працевлаштування для осіб, які шукають притулок, на період розгляду подання стає недоступним. Розгляд може тривати від кількох місяців до півроку. Отже, PESEL і статус біженця не є обов’язковими.


Документи на етапі прийому на роботу


Які документи є обов’язковими для прийому на роботу?


Починаючи з 24 лютого, від біженців не вимагатимуть спеціального дозволу на роботу протягом 18 місяців. Ключового значення за умовами Закону про допомогу біженцям з України набуває дозвіл на перебування на території Польщі. Таким дозволом може вважатись дійсний паспорт зі штампом про в’їзд, або паспорт без штампу, але з дозволом на тимчасове перебування або номером PESEL, отриманим в адміністрації. Якщо людина не має жодного документу для підтвердження своєї особи, їй необхідно звернутись до найближчого Генерального консульства України. Також до Польщі прибувають особи, які раніше працювали на території країни, мають номер PESEL, але термін дії їхнього паспорту закінчився. Відповідно до ухваленого закону, термін дії паспорту буде продовжено до кінця 2022 року. Термін дії карт побиту та шенгенських віз буде продовжено до 24 серпня 2023 року (18 місяців).


Перед прийомом на роботу необхідно, щоб роботодавець перевірив документи громадянина України, і протягом семи днів з початку роботи надіслав до найближчого офісу Служби зайнятості заяву про прийом іноземця-біженця на роботу. Зробити це можна особисто або через систему praca.gov.pl. Повідомлення міститиме інформацію про компанію/підприємця, працівника, вид роботи та вид укладеного договору. Якщо ці умови не будуть дотримані, вважатиметься, що особа працює в Польщі нелегально.


Які види договорів пропонують біженцям з України?


Не менш важливим документом, що визначає умови роботи громадянина України в Польщі, є договір, укладений з роботодавцем. Всього є три види договорів: трудовий договір, договір доручення (замовлення) та договір підряду. Традиційний варіант – це трудовий договір. Він використовується під час прийому на довготривалу роботу, передбачає стабільний робочий графік, фіксовану винагороду, оплачувану відпустку, соціальний пакет. Більшість вакансій пропонують саме таку форму працевлаштування. Інші два варіанти застосовуються тоді, коли необхідно виконати певну роботу за встановлений проміжок часу та одноразову роботу відповідно. Договір доручення і підряду не дає таких гарантій, як трудовий договір, однак забезпечує працівникам максимальну гнучкість. Експерти порталу Aplikuj.pl наголошують на тому, що договір повинен бути укладений в письмовій формі та за необхідності перекладений другою мовою.


Які додаткові документи можуть знадобитись?


Варто подбати про документи дітей – вони знадобляться для влаштування дитини до садочка, школи чи вищого навчального закладу. Якщо документи були втрачені, необхідно звернутись до Генерального Консульства. Якщо ви пересуваєтесь на автомобілі з простроченим техоглядом, його необхідно якнайшвидше оновити. Що ж стосується безпосередньо роботи, то не буде зайвим мати із собою диплом про освіту (для лікарів чи, наприклад, юристів це обов’язково) та сертифікати з пройдених курсів – це допоможе швидше отримати бажану роботу. Щоб долучитись до соціальних програм і отримати додаткові виплати (300+, 500+, Dobry Start, дофінансування на оплату садочка), необхідно отримати номер PESEL, оформити страхування і довірений профіль в Управлінні соціального страхування (ZUS). Страхування може знадобитись й тоді, коли це передбачено трудовим договором або договором доручення (про розмір страхових внесків читайте на https://www.aplikuj.pl/porady-dla-pracownikow/2646/praca-dla-ukraincow-rynek-pracy-dla-uchodzcow-z-ukrainy.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні