Що летить: звуки, за якими можна розпізнати ракету чи літак

1
Що летить: звуки, за якими можна розпізнати ракету чи літак
У Боярському Гуманітарному штабі розповіли, як звучить ворожа зброя і як розпізнати роботу ППО чи звук літака, пише ТСН.

Як розпізнати по звуку ППО

Головна ознака роботи саме ППО — це вибух не на землі, а в повітрі, найчастіше — на рівні даху будівель. Вибух, схожий на розрив величезної петарди чи постріл салютної установки (феєрверку). За кілька секунд до цього звуку можна побачити спалах світла, а сам звук вибуху часто віддається луною далеко від місця вибуху.

Почувши такий звук, залишайтеся в укриття, існує загроза повторного запуску ракети або падіння уламків.

Як розпізнати по звуку артилерію, зрозуміти, що стріляють міномети чи гаубиці

Довгий і тягучий свист супроводжує снаряд артилерії. Міни летять трохи повільніше, а снаряди гаубиці досить швидкі.

Почувши такі звуки, знайте, що ви перебуваєте в зоні ураження під артилерійським вогнем. Якщо до початку обстрілу, коли була оголошена повітряна тривога, ви не встигли сховатися в укриття, то у вас, скоріше за все, вже не буде часу туди добігти. Тому почувши ці звуки, негайно падайте в будь-яке заглиблення, ямку, чи просто на землю. Таким чином ви зменшите ризик отримати поранення чи загинути.

Як розпізнати реактивні системи залпового вогню – Гради та Смерчі

Постріли з цих систем нагадують шурхіт, оскільки ракети випускають одна за одною, самзвук ракети, що летить, нагадує свист. За хорошої погоди їх чути на великій відстані. Ракети з Градів летять трохи повільніше, зі Смерчів – швидше.

Почувши такі звуки, потрібно негайно знайти укриття, у вас є всього лише 10 секунд на те, щоб його знайти. Як укриття підійде навіть невелике заглиблення чи яма. Якщо поруч не має навіть такого заглиблення – просто лягайте на землю.

Як розпізнати по звуку ракету

Крилата ракета пролітає по небу з характерним свистом і шерехом. Почувши такий звук, негайно ховайтеся в укриття.

Як зрозуміти, що летить літак

Звук літака — це гудіння в небі. І чим воно гучніше, тим ближче літак до вас. З наближенням літака зростає небезпека, насамперед тому, що ворожі літаки можуть скидати бомби та ракети на мирне населення. Звичайно, це може бути й літак ЗСУ, проте за звуком відрізнити їх не вдасться. А тому краще відразу шукати укриття і на пошуки є декілька секунд. Якщо укриття поряд не має, безпечними місцями в домі вважаються куток кімнати, передпокій чи ванна кімната без вікон.

Потрібно лягти вниз обличчям та зігнути руки й ноги під собою, щоб потім, після авіанальоту можна було піднятися, навіть якщо закидає уламками. Потрібно заплющити очі та розтулити рот для уникнення баротравми.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Instagram
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
тут є відео?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні