Як в Україні будуть скорочувати держслужбовців

0
11
Як в Україні будуть скорочувати держслужбовців
У Національному агентстві з питань державної служби розкрили деталі скорочення держслужби, зокрема, чи збираються звільняти держслужбовців передпенсійного віку.

Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина розповіла про плани стосовно скорочення державних службовців, пише СУД.

За якими критеріями будуть скорочувати або залишати працівника

«Кожен керівник виступає як справжній ефективний господарник. І видаляти курку, яка несе золоті яйця, ніхто не буде, я точно переконана. З усіх будуть питати. Треба розуміти ― коли війна завершиться, слід буде відповідати за цей період часу: що було зроблено. Вже зараз ми продумуємо програму щодо перепрофілювання, перепідготовки державних службовців. Я можу лише зазначити, що компетенції та навички держслужбовців фактично є універсальними і можуть працювати в будь-якій структурі.

Зараз ми співпрацюємо із Центром зайнятості, Міністерством освіти і науки, в який спосіб ми будемо перепрофільовувати і готувати людей для тих посад, де вони зможуть працювати далі. Дехто вже сьогодні почав опановувати нові спеціальності, хтось планує звільнитися, хтось планує перепрофілюватися, хтось пішов працювати на фронт, а хтось волонтером. У нас є такий випадок: категорія А, державний секретар Міністерства реінтеграції Людмила Дараган звільнилася і вступила до лав ЗСУ», - зазначила вона в ефірі Українського радіо.

Про дочасне звільнення держслужбовців передпенсійного віку

«Війна зараз нас випробовує і на міцність, і на людяність, і на людиноцентричність. Звісно, люди, які фактично віддали життя державній службі, мають підтримку з боку керівництва. Однозначно скажу: ті, хто пропрацювали все життя, вони на вагу золота. Їхній досвід, знання і компетенції. Тому що коли ми почнемо відновлювати країну, нам буде дуже складно, у нас не буде часу на вирощування нових фахівців. Нам потрібні будуть мізки, радники, спеціалісти. Тому я вважаю, що досвід державних службовців, які відпрацювали на державу, надаючи послуги громадянам, мають лишатися зараз і виконувати свою роботу. Певні зміни ми можемо просто тримати у фокусі та пропрацьовувати їх разом із комітетом соціальної політики і захисту прав ветеранів».

Чи є вакансії на державній службі сьогодні

«Формально, ця цифра коливається у межах 30 тисяч вакансій. Але після двох секвестрів скорочення видатків на утримання державного апарату вже не можна наймати нових людей. Тому ми обходимося штатними одиницями, які були до війни.

І деякі держслужбовці, які перебувають, наприклад, за кордоном у відпустках за власний рахунок, продовжують виконувати свої посадові обов’язки безкоштовно. Думаю, це закінчиться, ми на це не розраховуємо. Після двох секвестрів на 10 і 15 відсотків зменшився обсяг видатків на утримання державних органів. Люди отримують сьогодні менше, але держава ― роботодавець надійний. Тож запит на роботу на державній службі залишається».

Про кількість держслужбовців

«За даними 4-го кварталу 2021 року, ця цифра складала 171 400 держслужбовців. Таке ж дослідження ми провели станом на 1 травня 2022 року ― цифра зменшилась до 168 тисяч. Із них 83,4 відсотка держслужбовців перебувають на тих самих територіях, що й до війни. Хочу сказати, що державна служба працює, проте зараз справді лунають думки, зокрема під час презентації у швейцарському Лугано, щодо оптимізації чисельності.

Важливо сказати, що тема про скорочення ― не нова, всі від неї втомилися. Але ми вважаємо, для того щоб правильно провести цю оптимізацію, нам необхідно в першу чергу провести так званий національний аудит. Національне агентство підготувало методологію проведення національного аудиту державних органів, ми її презентували, пілотували її на собі. Методологія спрямована на те, щоб допомогти виокремити критичні функції, проаналізувати їх та з’ясувати для себе, що справді стало корисним під час війни і його варто залишити, що можемо відкласти на потім, а від чого взагалі можемо відмовитися.

Така технологія зможе нам допомогти у розумінні, що можна зараз цифровізувати, автоматизувати, де працівник має бути щодня, тобто ― чи щоденно він має перебувати на робочому місці або ж може працювати дистанційно. Така оптимізація функцій нам і дозволить скоротити чисельність держслужбовців, а відтак знизити навантаження на держбюджет. Адже це призведе до зменшення площ, скорочення закупівель і дасть змогу економити фонд заробітної плати».

Як працюють органи юстиції і Пенсійного фонду на тимчасово окупованих територіях

«Буквально вчора була розмова з міським головою Мелітополя Михайлом Федоровим. Він розповів, наскільки там складна ситуація та як відбувається трансформація управління в дистанційний формат. При цьому основні послуги державою надаються, приміром, виплата пенсій мешканцям окупованого Мелітополя здійснюється зараз у Запоріжжі. Останній прийом громадян із пенсійних питань у Мелітополі відбувся два місяці тому. Тоді окупанти намагалися, до речі, фізично змусити до незаконних дій голову Пенсійного фонду міста, але у них не вийшло.

При цьому можу сказати про органи юстиції, в яких складніша ситуація ― їхня виконавча служба зараз не працює. Призупинено систему виплати аліментів, Мелітопольська і обласна влада вирішує питання дистанційного формату, для цього необхідно працівників із Мелітополя перевести до Запоріжжя.

Щодо казначейської служби, то все здійснюється через обласне представництво. Через територіальні органи вже відпрацьовано модель, за якою працюють усі казначейства окупованих територій. Тобто міські голови на тимчасово окупованих територіях переводять надання послуг в інші області, їх можна отримати дистанційно з більш безпечних територій. Не втратити якість надання послуг ― болюче питання.

Під час проведення оптимізації для нас вкрай важливо залишити людей професійних, фахових, саме це є копіткою роботою, тож в першу чергу треба зважати на функціонал. Щоб функції, які покладені на державний орган, виконувалися вчасно, якісно і забезпечували потреби громадян».

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
11

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні