Детектив випадково знайшов артефакт, який викрали майже 50 років тому. ФОТО

0
-1
Детектив випадково знайшов артефакт, який викрали майже 50 років тому. ФОТО
Артдетектив із Нідерландів Артур Бранд відшукав бронзову статуетку бога виноробства Бахуса.

Про це пише Уніан.

Археологи знайшли 40-сантиметрову статуетку ще в 1894 році під час розкопок галло-римського поселення. Знахідку, датовану I століттям, представили на паризькій виставці найкращих творів французького мистецтва.

Експонат зберігався в музеї у Шатійон-сюр-Сен, але у 1973 році її викрали. Злодії також поцупили 5 тисяч давньоримських монет.

Статуетку вже не сподівалися відшукати, але Бранд зробив це, при чому цілком випадково.
До детектива звернувся австрійський колекціонер з проханням перевірити статуетку, яку він нещодавно купив. При цьому, угода купівлі була цілком законною.

Провівши розслідування, детектив знайшов фотографію цієї статуетки в археологічному журналі 1927 року, а згодом і заяву до поліції від 1973 року про її викрадення.

Колекціонер врахував цінність статуетки та повернув її музею. За французьким законом йому мали виплатити "невелику винагороду" за відповідальне зберігання знахідки. Враховуючи цінність статуетки, сума вийшла "значною". Сум не називають.

Крім того, музей віддячив й Бранду. Детектив тепер може до кінця життя безкоштовно відвідувати музей у Шатійон-сюр-Сен.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні