Пасажирів луцьких маршруток перевірятимуть на наявність заборонених речовин?

2
-7
Пасажирів луцьких маршруток перевірятимуть на наявність заборонених речовин?
У Луцьку затвердили нове положення про порядок здійснення контролю оплати проїзду у пасажирському транспорті загального користування.

Відповідне рішення прийняли під час засідання виконкому сьогодні, 3 лютого, пише ВолиньPost.

Керівник відділу транспорту Луцької міської ради Віктор Главічка розповів, що у кожній групі контролю має бути не менше двох контролерів, кожен з яких повинен мати бейдж із написом «Контролер служби контролю», ім’ям та прізвищем. Контролери, як повідомив Главічка, будуть працювати щодня.

Контролери будуть перевіряти оплату електронним квитком, а також те, чи не перевозить пасажир заборонених предметів чи речовин.

Якщо пасажир не оплатив проїзд, контролер має запропонувати йому це зробити, а також винести постанову про накладення адміністративного стягнення (штрафу).

Якщо пасажир відмовляється оплачувати проїзд та надавати документи, що посвідчують особу, контролери мають викликати поліцію. Такого пасажира мають право висадити з громадського транспорту та передати працівникам патрульної поліції.

Також у положенні затвердили і правила етики контролера, який повинен ввічливо спілкуватися, бути толерантним, акуратно та чисто одягненим.

На вимогу пасажира контролер повинен надати відповідне посвідчення.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Те як контролери будуть перевіряти оплату електронним квитком, я зрозумів і сам. Мене більше цікавить як вони будуть перевіряти чи не перевозить пасажир заборонених предметів чи речовин??? Сумки, кишені вивертати? Якщо я не помиляюсь, то такі дії може проводити тільки поліція і бажано при свідках. То друге питання: яке право має міська рада наділяти незрозумілих людей правами поліції?
Відповісти
Відповідальність за безквитковий проїзд. За безквитковий проїзд передбачено адміністративну відповідальність за ст.135 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Щодо міського транспорту — це штраф у двадцятикратному розмірі від вартості проїзду. Важливо: стаття має тільки абзаци і не має поділу на частини (тобто частина тільки одна), бо кодекс дуже недосконалий і на сьогодні вже застарів.

Хто ж має право притягувати до відповідальності? У кодексі визначено цих осіб: це керівник перевізника, який в установленому законодавством порядку надає транспортні послуги, його заступники та контролери (ст. 229 КУпАП). Тобто водії і кондуктори не мають права штрафувати.

Чи мають право поліцейські штрафувати безбілетників? У ч.1 ст. 222 КУпАП вказано, що органи Нацполіції розглядають справи за ч. 2 ст. 135 КУпАП. Але ж питання — стаття 135 не має частини другої! І це далеко не єдина помилка в кодексі. Отжеполіцейські не мають права притягувати до адміністративної відповідальності за безквитковий проїзд!

Чи мають складати протокол про адміністративне правопорушення? Відповідно до ч.1 ст. 258 КУпАП, протоколу в таких справах можуть не складати, а відразу виносити постанову. Водночас, кодекс і закони не містять положень, які передбачають стягнення штрафу за безквитковий проїзд на місці. Втім, якщо під час складання постанови у справі про адмінправопорушення особа оскаржить допущене порушення і адмінстягнення, що на неї накладається, то уповноважена посадова особа зобов’язана скласти протокол про адміністративне правопорушення.

Чи може контролер виписати штраф не за процедурою КУпАП, а на підставі правил перевезення пасажирів, затверджених місцевою радою? Ні, адже відповідальність має бути передбачена законом, а законодавство передбачає тільки адміністративну відповідальність за статтею 135 КУпАП за таке порушення. Правила перевезення пасажирів, затверджені місцевою радою, не можуть встановлювати інакше, ніж КУпАП, регулювання в частині штрафування «зайців».

Чи можна доставити правопорушника до поліції? Загалом, відповідно до ч.1 ст. 259 КУпАП, для складання протоколу про адміністративне правопорушення в разі неможливості скласти його на місці вчинення правопорушення, якщо складання протоколу є обов’язковим, порушника можуть доставити до поліції.
Але порушника не можуть затримувати чи в будь-який інший спосіб позбавляти волі будь-які інші особи, крім поліцейських і членів громадських формувань з охорони громадського порядку («дружинників»). Тобто якщо поліцейського чи «дружинника» немає на місці порушення, то не можна затримувати порушника навіть на хвилину, інакше може йтися вже про кримінальне правопорушення — незаконне позбавлення волі (ст. 146 Кримінально кодексу України). І це не громадське затримання, бо т.зв. «громадське затримання» може застосовуватися тільки щодо осіб, які вчинили злочин, і то не до будь-кого.

Чи можна для складання постанови за безквитковий проїзд доставити до поліції чи затримати порушника? У ч.5 ст. 285 КУпАП вказано, що копія постанови уповноваженої посадової особи у справі про адміністративне правопорушення вручається особі, щодо якої її винесено, на місці вчинення правопорушення. Відтак, якщо не оскаржувати порушення, то постанова може бути складена тільки на місці. У поліцейському відділку постанову складати не можна.

Чи може контролер затримати безбілетника? Чи може утримувати його до приїзду поліції? Громадянин не має права вийти з транспорту, допоки не сплатить штрафу? Порушник зобов’язаний чекати на поліцію? На всі ці запитання відповідь однозначна — ні. І винен у цьому тільки законодавець, який досі не декомунізував українське законодавство хоча б у частині КУпАП.

Наголошуємо, що це не заклик порушувати законодавство. Громадяни повинні знати свої права і вміти ними користуватися, а поліцейські, водії, кондуктори і контролери повинні дотримуватися закону і не порушувати прав громадян.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні