Народні прикмети та забобони: чому варто ставити віник вгору

0
0
Народні прикмети та забобони: чому варто ставити віник вгору
Пращури вірили, що певні необдумані дії в середині оселі можуть призвести до поганих наслідків. Ми зібрали найпопулярніші прикмети та забобони з цого приводу.

Про це пише Мета.

Будівництво хати треба розпочинати на тому місці, яке обере собі для відпочинку худоба або там, де розташований мурашник.

Під першу цеглину оселі, що будується, потрібно покласти паперову купюру. Так тоді завжди пануватиме стабільність і достаток у господарів.

При будівництві нового будинку в кутку даху робили маленький отвір. Вірили, що через нього виходитимуть все сварки і нещастя.

Одним із найбільш священних та містичних місць у домі вважали поріг. Він є символом межі і оберегом від злих духів. Тому кажуть, що не можна стояти на порозі, інакше можна впустити злих духів у хату. Через поріг не вітаються, не передають речі, бо тоді вони ніколи більше не повернуться назад.

Щоб захистити себе від духів, на дверях малювали хрест, а зверху над одвірком вішали підкову, вишитий рушник та перехрещений пучок засушених трав.

Іншою межею між хатою і світом було вікно. Коли хтось помирав, то вікна і двері відчиняли навстіж, аби душа могла вилетіти з дому. Протягом сорока днів для душі на підвіконня ставили воду й запалювали свічки.

Вірили, що після 40 днів душі померлих можуть прийти до хати і стояти за вікном. Отож, через вікна не можна було плювати, виливати помиї чи випускати кота.

Не можна виносити у вечірній час сміття з дому або замітати підлогу - це призведе до бідності.

Щоб у домі завжди водилися гроші і був достаток, віника ставили мітлою догори.

Кажуть, що потрібно мати декілька віників у домі, тоді буде більший достаток.

Не можна класти гроші на стіл - будуть збитки і грошові втрати.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні