--> Продукти, які піднімуть настрій | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Продукти, які піднімуть настрій

0
1
Продукти, які піднімуть настрій
Підвищити настрій в зимовий час допоможе вживання або, навпаки, виключення з раціону деяких продуктів.

Про це повідомляє ПростоWay.

Лікар-дієтолог, член Національної асоціації дієтологів та нутриціологів Наталія Круглова розповіла, що апатію може спричинити підвищена кількість кофеїну чи алкоголю.

«Якийсь час людина може бути бадьорою, але надалі станеться падіння працездатності, якщо кофеїну було надто багато. Алкоголь теж може псувати настрій після його вживання. Не на момент сп’яніння, звичайно, а після цього. Знижений настрій також може бути через деякі дефіцити, наприклад, дефіцит заліза, цинку, магнію і вітаміну D. Ці мікроелементи часто впливають на емоційний стан людини», - повідомила лікар.

Також вона порадила включити до раціону овочі та фрукти, оскільки вони містять велику кількість вітамінів, зокрема вітамін С.

«У травні 2021 року в журналі Clinical Nutrition були опубліковані результати дослідження, в яких підтвердилося, що люди, які їдять достатню кількість овочів та фруктів, частіше перебувають у хорошому стані та настрої. А рівень стресу у таких людей на 10% нижчий, ніж у тих, хто їсть овочів та фруктів недостатньо. Достатня кількість – це більше 400 г на день. Якщо людина їх з’їдає, то рівень її стресу нижчий, а рівень емоційного стану кращий», — розповіла лікар-дієтолог.

Щоб настрій залишався позитивним, варто вживати продукти, багаті на жирні кислоти омега-3 і омега-6. Наприклад, рибу, різні види олій, волоських горіхів, насіння. Також потрібно звернути увагу на продукти, що містять амінокислоту триптофу, – сири та гіркий шоколад.

«У харчуванні має бути достатньо магнію, він також впливає на настрій. Міститься в цільнозернових продуктах: крупи, цільнозерновий хліб, макарони з цільнозернового борошна. Також є в горіхах та насінні, наприклад у гарбузовому, мигдалі, кешью, кедрових горіхах. Для гарного настрою має бути достатньо кальцію. Це в основному молочні та кисломолочні продукти: кефір, сир, ряжанка, йогурт. Якщо з якихось причин людина їх виключає з харчування, то це може бути кунжут або дрібна риба, яку можна їсти з кістками. Вони також можуть бути джерелами кальцію», – розповіла фахівець.

Дієтолог Марина Аплетаєва розповіла, що без шкоди для фігури та здоров’я щодня можна вживати близько 15 г шоколаду.

«Шоколад абсолютно необов’язковий продукт у раціоні, без якого людина спокійно може обходитися все своє життя. Однак, якщо вам важко жити без шоколаду, то в середньому щодня можна з’їдати близько 15 грам, але не більше», — сказала вона.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні