Чи законним є відсторонення нещеплених працівників від роботи: пояснення адвоката

1
3
Чи законним є відсторонення нещеплених працівників від роботи: пояснення адвоката
Відсторонення невакцинованих від коронавірусу працівників, не суперечить законодавству, проте тут існують декілька порушень. Про це заявила адвокатка Ганна Лисенко, пише Уніан.

За словами адвокатки, роботодавці зобов'язані виконувати цю вимогу, адже наказ МОЗ та відповідна постанова Кабміну не скасовані судом.

"Якщо брати до уваги Конституцію, та трудові права працівників, то тут йдеться про обмеження права на працю. Чи може це стали підставою для скасування наказу про відсторонення, і чи дійсно суди стануть на бік працівника, складно прогнозувати. Це стане відомо після перших судових рішень. Порушення є, але також існують прямі норми, які треба виконувати", - зазначила Лисенко.

Також вона зазначила, що важливо дотримуватися процедури відсторонення невакцинованих працівників. Першочергово потрібно попередити про це працівника, дати строк на виконання, й сприяти цьому. У випадку відмови від вакцинації, цей факт варто письмово зафіксувати, щоб у майбутньому це могло стати аргументом в суді.

Нагадаємо, що 8 листопада набув чинності наказ МОЗ про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковій вакцинації.

Це працівники центральних органів виконавчої влади та їхніх терпідрозділів, місцевих держадміністрацій і їхніх структурних підрозділів, а також закладів вищої післядипломної, фахової, передвищої, професійної, дошкільної, позашкільної освіти й наукових установ, незалежно від форми їхньої власності.

Працівники вищевказаних організацій, які не матимуть щеплення проти COVID-19, з 8 листопада відстороняються від роботи без збереження заробітної плати до того моменту, поки не вакцинуються.

Наказ не стосується осіб, які мають протипоказання до вакцинації та які надали відповідний медичний висновок, виданий закладом охорони здоров’я. Такий медичний висновок з тримісячним терміном дії можуть також отримати й люди, які перехворіли на COVID-19, тому за наявності такої довідки підстав для їхнього відсторонення не буде.

Працівників, які станом на 8 листопада отримали принаймні одну дозу вакцини, також не будуть відстороняти від роботи.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Факт примушування працівника до участі в мед експерименті - злочин, за який керівник понесе пряму відповідальність
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні