Що обов'язково потрібно зробити у Димитрівську поминальну суботу

0
-5
Що обов'язково потрібно зробити у Димитрівську поминальну суботу
6 листопада віряни відзначають Димитрівську поминальну суботу. Вона має таку назву тому, що її проводять перед особливим ушануванням великомученика Димитрія Солунського. Про це пише Волинська єпархія ПЦУ.

У 1380 році на Куликовому полі князь Димитрій Донський здобув перемогу над ординцями. І, звершивши поминання загиблих ратників, запропонував Церкві творити спомин убитих воїнів у суботу, перед днем свого ангела (8 листопада). Згодом перестали поминати лише військовиків, і ця субота стала всезагальною (таких протягом року – шість).

У дні поминання спочилих до храму передають записки та пом’яники з іменами покійних родичів. При цьому належить пам’ятати, що до них можна вносити імена тільки православних. За нехрещених, а також самогубців потрібно молитися вдома чи над їхніми могилами.

Цієї суботи просять Бога за померлих отців та братів, за всіх загиблих воїнів, за безвинно убієнних не тільки в далекі часи, а й теперішні, за всіх одвіку спочилих православних християн.

Зокрема, в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці Божественну літургію з панахидою очолить митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Напередодні, у п’ятницю ввечері, у храмах служать акафісти за спочилих.

"Ми запалюємо під час молитви свічку – символ нашої полум’яної віри. Корисним є в пам’ять про померлого жертвувати на церкву, подавати милостиню з проханням помолитися за небіжчика.

Але жертва на церкву – не тільки гроші. За благочестивим звичаєм, на поминальні столи у храмах вірні кладуть хліб, крупи, печиво, фрукти, цукерки, борошно і т. ін. Це треба залишити в Божому домі: споживаючи принесене, священнослужителі й ті, кому вони передають пожертву, творять поминання", - зазначають у єпархії.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні