Українська цибуля стала світовим рекордсменом

0
8
Українська цибуля стала світовим рекордсменом
Україна збільшила обсяги вирощування, та розширила географію експорту цибулі. Проте її експортна ціна знаходиться на критично низькому рівні. Про це пише видання "Куркуль".

Такий висновок зробили згідно з даними профільної аналітичної презентації "Аграрне портфоліо 2021", яку підготувала Українська асоціація бізнесу й торгівлі (UBTA) за підтримки Мінагро та Мінекономіки.

У сезоні 2020-2021 роках Україна наростила обсяги та розширила географію експорту цибулі ріпчастої. Загалом на зовнішні ринки було поставлено понад 34,1 тисячі тонн цибулі на суму $6,5 мільйона. Це був найбільший обсяг експорту за останні вісім сезонів. Попереднього сезону ціна на цибулю в Україні залишалася на рекордно низькому рівні — близько 0,09 $/кілограма, при тому, що ціни в ЄС були значно вищими. Україна залишалася країною з найнижчою ціною цибулі у світі весь сезон, а середня експортна ціна торік була найнижчою за останні чотири роки.

"Проте, певним позитивом можна назвати суттєве розширення географії експорту української цибулі в сезоні 2020/21. При цьому більш ніж половину всієї цибулі було поставлено до країн ЄС, основні обсяги цибулі були експортовані до Румунії — понад 40% всього експорту. 18% цибулі було поставлено до країн Близького Сходу — приблизно стільки ж й у країни СНД", — йдеться у матеріалі.

У експорті цибулинних овочів, за даними UBTА, Україна займає 37 місце. Найбільшими покупцями цієї групи стали країни ЄС (48%), Ірак (14,4%), Туреччина, Бангладеш (9,3%). За останні 10 років найбільше Україна виручила у 2013 р. — $7 млн, у подальші роки експорт знижувався до показника 2016 року ($6 млн) і тримається приблизно на одному рівні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні