Ще в одній області України виявили поліомієліт, який призвів до паралічу 17-місячної дитини

0
-5
Ще в одній області України виявили поліомієліт, який призвів до паралічу 17-місячної дитини
Міністерство охорони здоров'я провело епідеміологічне розслідування з виявлення поліомієліту, який раніше знайшли на Рівненщині. Через виявлення захворювання 17-місячну дитину паралізувало. Тепер наявність поліовірусу підтвердили і на Закарпатті. Про це під час брифінгу сказав головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, пише Укрінформ.

"Наразі вкрай важливо говорити про поліо, адже вперше за багато років поліомієліт повернувся до України і став причиною паралічу невакцинованої 17-місячної дитини у Рівненській області.

Було проведено епідеміологічне дослідження цього випадку, визначене коло контактних осіб, взято на дослідження проби води та ґрунту. Окрема група за його результатами працювала і на Закарпатті. Там також підтвердили наявність поліовірусу. Зразки доправлено до референс-лабораторії ВООЗ в Гельсінкі", - сказав Кузін.

Він також зазначив, що за результатами епідеміологічного розслідування будуть підготовлені відповідні заходи на державному рівні.

"Поки ми чекаємо результатів - під загрозою всі невакциновані діти в Україні, адже саме вони найвразливіші для поліо", - зазначив Кузін.

За його словами, зараз в Рівненській області фахівці Держпродспоживслужби перевіряють, чи допускаються до відвідування закладів дошкільної освіти невакциновані діти. В ОТГ, де проживає дитина з випадком поліомієліту, з 11 жовтня посилено заходи з імунізації.

"Вакцинації потребували 242 дитини. Вакцинувати вдалося лише третину - 86. Ще 109 мали тимчасові протипоказання. А батьки 48 - взагалі відмовилися від щеплення", - розповів Кузін.

Головний держсанлікар зауважив, що поява поліомієліту в Україні була передбачувана: "Через пандемію COVID-19 ми фіксуємо негативний вплив на доступність до медичних послуг неекстреного характеру. Одна з таких послуг - проведення профілактичних щеплень, відповідно до Національного календаря щеплень", - сказав Кузін.

За його словами, станом на 1 жовтня рівень охоплення щепленнями від поліо дітей до року становить лише 59,7%, найкраща ситуація в Києві, Кіровоградській та Сумській областях. Найгірша - в Закарпатській, Івано-Франківській та Херсонській областях.

Для формування колективного імунітету, за словами держсанлікаря, рівень охоплення щепленнями має сягати 95%.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні