--> У Луцьку обговорили створення велопішохідної набережної вздовж Сапалаївки. ФОТО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Луцьку обговорили створення велопішохідної набережної вздовж Сапалаївки. ФОТО

6
У Луцьку обговорили створення велопішохідної набережної вздовж Сапалаївки. ФОТО
У місті Луцьк відбувся "круглий" стіл, під час якого публічно обговорили концепцію проєкту облаштування велопішохідної набережної вздовж річки Сапалаївка. Вона починатиметься на вулиці Ярощука та закінчуватиметься на проспекті Відродження. Захід пройшов у приміщенні ЦНАПу 25 жовтня.

Дану концепцію ініціювала команда Громадянського руху "СВІДОМІ", вони й вирішили винести її на публічне обговорення, аби кожен міг висловитися з цього приводу. На захід прийшли архітектори-урбаністи, експерти з транспортної інфраструктури, керівники департаментів житлово-комунального господарства, архітектури, відділу екології, депутати міськради, велоактивісти та зацікавлені громадяни.

"Ідея цієї концепції народилася у лідера нашої партії Андрія Покровського, яку ми підтримали. Адже з'єднати велопішохідною дорогою спальний район з центром міста є надзвичайно важливим. На це потрібні чималі кошти, але це можливо зробити. Одним з етапів проєкту є уже існуючий "Сіті Парк". Це яскравий приклад того, що цю ідею варто втілити у життя. Адже наразі значну частину набережної вздовж Сапалаївки займають чагарники. І саме цей проєкт дозволить створити цікаву та чисту зону. Також тут варто врахувати, що 55-ий мікрорайон, через який проходитиме доріжка, густонаселений, де мало відпочинкових зон і парків. Крім того, цією доріжкою зможуть активно користуватися любителі електросамокатів та велосипедів. Саме тому наша команда розробила цю концепцію проєкту коштом Андрія Покровського, аби міська рада та лучани розуміли, що ми пропонуємо. Сподіваємося, що спільними зусиллями нам вдасться реалізувати цей задум", - розповів депутат міськради, співзасновник Громадянського Руху "СВІДОМІ" Тарас Шкітер.



Безпосередньо виконавиця проєкту Ольга Федорчук розповіла присутнім про переваги створення такої доріжки.

"Велопішохідна доріжка починатиметься на вулиці Ярощука, проходитиме біля Палацу учнівської молоді, "Сіті Парку", ресторану "Срібні лелеки", парку 900-річчя Луцька, та закінчуватиметься на проспекті Відродження. Загальна її протяжність становитиме близько 5 кілометрів. Також тут планують облаштувати 9 рекреаційних зон відпочинку. Зараз ця територія захаращена, проте має великий потенціал.

Реалізація цього проєкту дозволить впорядкувати та розчистити береги Сапалаївки, збільшити кількість зелених зон міста. Також це сполучить густонаселені мікрорайони Луцька, а велосипедний рух сприятиме покращенню екологічної ситуації, та відділить його від автошляхів. З доріжки будуть облаштовані зручні з’їзди у ключових місцях та переходи через річку. Також важливим елементом цієї набережної є облаштування якісного освітлення, можливо, відеонагляду для безпеки лучан", - розповіла Ольга Ярощук.



За словами депутата Луцькради від Громадянського Руху "СВІДОМІ" Михайла Находа, цей проєкт може стати реальною перлиною міста.



Як зазначила начальник відділу екології міста Оксана Лисак, ця ініціатива наразі доволі актуальна для Луцька, оскільки ситуація у місті з велосипедами та електросамокатами просто "наступає на п'яти".

"Дуже велика частина людей зацікавлена у тому, аби переміщатися містом не громадським транспортом чи автомобілем, а саме пішки, або ж на велосипеді. Також наше місто наділене територіями, де можна реалізувати такі проєкти. І "Сіті Парк" продемонстрував, що це реально, не дивлячись на масу складнощів, з якими доведеться стикнутися", - зазначила Оксана Лисак.



Вона також розповіла, що до концепції проєкту потрібно включити хоча б мінімальне очищення річки від механічних забруднень, зокрема, листя. Також слід врахувати потік дощової води при сильних опадах, який надходить у річку.

Крім того, Оксана Лисак поцікавилася у розробників, чи не буде ця доріжка затоплюватися при підйомі рівня води у річці, адже у багатьох місцях вона проходить близько від Сапалаївки, через нестачу місця. Але, за словами автора проєкту, при детальному плануванні будуть враховувати кожну ділянку, аби такого не сталося: "Якщо буде така небезпека, то будемо створювати насипи, чи інші інженерні споруди".

Начальник відділу екології зазначила, що цей проєкт нелегкий, але його потрібно робити, бо це наша перспектива.

Свою думку стосовно реалізації цього проєкту висловив і голова громадської організації "Просторовий рух" Павло Мазилюк. На його думку, будівництво таких доріжок принесе місту чимало плюсів. Зокрема, це - створення додаткового відпочинкового простору для жителів, а також підтримка екологічного транспорту міста.

«Ми підтримуємо такі ініціативи, та готові допомогти у їх реалізації. Також ми плануємо протягом трьох тижнів зробити відеоогляд території, аби лучанам було зрозуміло, що реалізувати цей проєкт можна», - розповів пан Павло.



Депутатка Луцької міської ради Алла Доманська поцікавилася, чи є можливість на деяких ділянках замінити бруківку на інший вид покриття, який був би кориснішим для бігунів.

"Цей маршрут можна було б використовувати для пробіжок, а бруківка не найкращий варіант для цього", - каже депутатка.



Проте Ольги Федорчук зазначила, що значна частина пішохідних доріжок буде покрита відсівом гравію, а у місцях з інтенсивним рухом - бруківкою. Її доповнив Михайло Наход: "Спочатку ми планували покриття з асфальтобетону, проте стикнулися з тим, що у місті немає асфальтоукладача, який виконує роботи на меншій ширині доріжки. Тому, на даному етапі, це - бруківка. А у реальному проєкті можливі зміни. Стосовно бігової доріжки, це - гарна ідея".

За словами Оксани Лисак, на цій доріжці має бути лише водопроникне покриття, адже вона проходить у межах прибережної смуги. Саме це прискорює стік води.

Також Аллу Доманську цікавило питання, чи планували якось об'єднати заплановані відпочинкові зони спільним дизайном. На що автор проєкту розповіла, що єдиної концепції немає, і кожен майданчик прив'язаний до свого місце розташування.

До обговорення також долучився аспірант Луцького політехнічного університету Іван Слатов. Він зазначив, що дана концепція чудова, та це найкоротший шлях, який з'єднуватиме центральну частину Луцька зі спальним районом на Відродження.

"Проте тут варто подумати про зони, на яких власники велосипедів та електросамокатів можуть відгальмуватися, а також про розділювачі між пішохідною та велосипедною зонами", - зауважив чоловік.

За словами депутатки міськради Ірини Колковської, цей проєкт буде корисний не лише з екологічної та рекреаційної сторін, а й безпекової.

"Я часто користуюся переходами через Сапалаївку, коли йду додому, а деколи бігаю біля річки. І там - суцільні чагарники, та великі небезпечні неосвітлені ділянки. Також там часто можна зустріти людей, які розпивають алкоголь. Тому першим ділом потрібно розчистити цю територію", - розповіла депутатка.

Свою думку з приводу реалізації даного проєкту висловив представник асоціації велосипедистів Луцька, голова спортивного клубу "Лучеськ" Олександр Оришко. За його словами, при використанні на цій доріжці асфальтованого покриття, або частково гумового, там можуть не лише бігати люди, а й кататися на роликових лижах, ковзанах та самокатах. Тобто, кількість людей, які там пересуватимуться значно зросте.



Також пан Олександр запропонував поблизу доріжки облаштувати три-чотири майстерні для велосипедистів, де можна було б підкачати колесо, чи заклеїти шину.

"Ми будемо підтримувати цей проєкт, аби такий об’єкт був у нашому місті. Там можна буде проводити навіть якісь спортивні заходи. Це буде ідеальний маршрут для спортсменів", - розповів чоловік.
Наприкінці депутатка Луцької міської ради від Громадянського Руху "СВІДОМІ" Алла Надточій, яка була активним учасником розробки концепції проєкту, підсумувала презентацію.

"Ми почули ваші думки стосовно цього проєкту, та які ризики на нас можуть чекати. Але на прикладі "Сіті Парку" можна побачити, що це реально зробити. Кінцевий результат має збільшити кількість людей, які цікавляться такими відпочинковими зонами. Також ми тут говоримо про запобігання наркоманії, алкоголізму, та насилля у сім'ї. Такі зони дадуть змогу батькам та діткам разом проводити більше часу та відпочинку", - підсумувала Алла Надточій.



Пропонуємо для перегляду розроблену концепцію проєкту влаштування велопішохідної набережної вздовж річки Сапалаївка у Луцьку.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
11

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якщо це заради звільнення Сапалаївки від смороду, то треба будувати за планом. Якщо це для допомоги велоспорту, то треба велодоріжку вести і до Стиру. Якщо це для популяризації Покровського, то назвати доріжку "Покровським шляхом. Можна обрати щось одне - можна зібрати три в одному
Відповісти
І з веломайстерень почнеться забудова біля тої "велодоріжки".А далі побудують офіси торгові центри, та інші забігайлівки!
Відповісти
Покровський затикає все мафами і офісами, приклад? Сіті парк
Відповісти
Потрібно на 9 рекреаційних відпочинкових зонах передбачити відеонагляд та й Wi-fi безкоштовний має бути як стандартна опція . Але в’їде 100% без нього контингент що розпиває алкоголь швидко все поверне в точку відліку
Відповісти
Хороша ідея
Відповісти
Річка забруднена каналізаційними та іншими стоками. Це не реакреаційний простір, а зона екологічної катастрофи!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні