Пожежа, привид і містичне дзеркало: історія оперного театру Одеси

0
0
Пожежа, привид і містичне дзеркало: історія оперного театру Одеси
Будівля Одеського театру опери і балету вважається однією з найбільших архітектурних пам'яток України і однією з найкрасивіших театрів в світі. Цього року Одеському оперному виповниться 134 роки.

Про це пише 048.ua.

Колись про театр писали, що зал старого театру був триярусний, з сімнадцятьма ложами, а галерея - під самою стелею, але таким низьким, що публіка майже дотикалася його своїми головами. Люстри не було, вона була підвішена пізніше. Сцена висвітлювалася великими лампадами з маслом. На галереї освітлення не було зовсім, внаслідок чого світло залу і сцени здавався нам, тим, хто сидів на галереї, просто сліпучим. Театр мав свій особливий, специфічний запах від нагару свічок і жіночих парфумів.

На жаль, в 1873 році театр згорів до тла, відновити його було неможливо. Це була трагедія, яку пом'якшувала одна обставина - ніхто з людей не постраждав.

Будували театр з місцевих матеріалів, однак на роботи була витрачена колосальна на той час сума - півтора мільйона рублів. Суспільство не раз критикувало такі витрати. Відкриття нового театру відбулося 1 жовтня 1887 року.

Але і в цій будівлі не обійшлося без пожежі. Театр загорівся 15 березня 1925 роки після опери Джакомо Мейєрбера «Пророк» - через необережне поводження з вогнем. Пожежа пошкодила зал, знищила сцену, декорації, костюми. Постраждала нотна бібліотека і завіси. Оперний відновили протягом року.

В середині 90-х років стан театру взагалі було визнано катастрофічним. У 1996 році Кабінет міністрів України прийняв рішення про капітальний ремонт і виділив кошти на нього. Замість запланованих чотирьох років робіт, реконструкція затяглася на 11 років.

Відомо, що одеський оперний став першим театром Російської імперії, в якому з'явилася електрика - спеціально для нього збудували електростанцію. Також у театрі була продумана особлива протипожежна система. Всього в ньому налічується 23 виходи, що було досить рідкісним явищем в кінці 19 століття. Був і протипожежна завіса.

Кажуть, одного разу на гастролях італійський артист під час вистави прямо на сцені зарізав свою партнерку. Після цього заговорили про привид в театрі, мовляв, в нічній напівтемряві можна почути гучний чоловічий регіт. А ще, нібито іноді в Оперний Театр приходить привид Мішки Япончика: відомо, що легендарному бандиту подобалося оперне мистецтво.

Подейкують, що якщо протягом 3 хвилин подивитися в шестиметрове дзеркало, до якого ведуть англійські сходи, то наступні три роки людина не буде старіти.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні