Які категорії людей не врятує вакцинація від тяжкого перебігу коронавірусу

0
-13
Які категорії людей не врятує вакцинація від тяжкого перебігу коронавірусу
Отримане щеплення не гарантує 100% захисту від інфікування чи ні тяжкого перебігу коронавірусу. Проте вакциновані люди можуть значно легше його перенести. Вченим вдалося виявити декілька груп пацієнтів, які мають підвищений ризик госпіталізації навіть після отримання двох доз щеплення. Про це повідомляє 24 канал з посиланням на BMJ.

Аби оцінити ймовірність тяжкого перебігу COVID-19 вчені проаналізували медкарти жителів Великобританії, які отримали одну або дві дози вакцини з грудня 2020 року по червень 2021 року. Дослідники фіксували всі випадки зараження, госпіталізації та смерті протягом 14 днів після вакцинації.

Загалом вакцинувалися близько 7 мільйонів британців, віком від 19 до 100 років. Під час наглядового періоду було зареєстровано 2 тисячі смертей від COVID-19 і 1,9 тисячі випадків госпіталізації серед щеплених одним компонентом, а також 81 смерть і 71 госпіталізація у повністю вакцинованих.

Найвищий ризик важкого перебігу, потреби госпіталізації та смертності виявився:

- у пацієнтів з синдромом Дауна – люди з цим захворюванням потрапляють до лікарень і вмирають в 12,7 раза частіше;

- у людей, які перенесли пересадку нирки (збільшення в 8,1 раза);

- які страждають серповидно-клітинною анемією (7,7 раза);

- які отримують хімієтерапія (4,3 раза);

- з ВІЛ/СНІД (3,3 раза);

- люди з порушеннями здатності до навчання мають восьмикратний ризик смертності від COVID-19.

До груп ризику вчені також віднесли мешканців будинків для літніх, пацієнтів з деменцією, цирозом печінки, з важкими неврологічними захворюваннями, хворобою Паркінсона, епілепсію, захворювання нирок і іншими серйозними патологіями.

Що стосується етнічних груп, то найчастіше вакцинованих з коронавірусом в лікарні потрапляють пацієнти індійського і пакистанського походження. На думку авторів дослідження, генетична схильність тут ні до чого: представники цих національностей в основному живуть великими сім'ями в умовах обмеженого простору, що значно збільшує ризик передачі вірусу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-13

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні