В Україні хочуть заборонити одноразовий пластик

1
10
В Україні хочуть заборонити одноразовий пластик
В Україні хочуть заборонити одноразовий пластик і навіть маркувати деякі вироби, які містять пластик.

Про це пише Екополітика.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт «Про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України». Цей проєкт закону подали в Раду 21 вересня, нині на сайті парламенту вже з'явився також текст документа.

Голова комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, документ підписали 52 народних депутати з різних фракцій і груп. Мета законопроєкту – зменшення утворення відходів, запобігання негативному впливу пластикової продукції одноразового використання на навколишнє природне середовище та здоров'я людей.

Законопроєкт передбачає: обмеження виробництва, ввезення на митну територію України, введення в обіг і розповсюдження на території України окремих видів пластикової продукції одноразового використання та оксорозкладної пластикової продукції.

Під заборону підпадають такі види одноразової пластикової продукції: гігієнічні ватні палички (за винятком тих, які використовуються в закладах охорони здоров’я під час здійснення медичного обслуговування населення та/або надання реабілітаційної допомоги); ємності, виготовлених з пінополістиролу, з кришками чи без них, призначені для готових харчових продуктів, які споживаються на місці або беруться навинос, за винятком ємностей для напоїв, тарілок та упаковки, що містять не готові до споживання харчові продукти; ємності для напоїв, кришки й ковпачки до них, виготовлені з пінополістиролу; мішалки для напоїв; палички, що прикріплюються до повітряних куль, включно з основою для кріплення таких паличок, за винятком повітряних куль для промислового чи професійного використання та додатків до них, які не поширюються серед споживачів; соломинки для напоїв, за винятком тих, які використовуються в закладах охорони здоров’я під час здійснення медичного обслуговування населення та/або надання реабілітаційної допомоги; шпажки; ємності, виготовлені з пластику, у формі блістерних упаковок або лотків, з кришками чи без них, призначені для готових харчових продуктів, які споживаються на місці або беруться навинос; ємності для напоїв, кришки та ковпачки до них, виготовлені з полістиролу невспіненого; столове приладдя (виделки, ножі, ложки, палички); тарілки; вироби з оксобіорозкладного пластику.

Окрім того, законопроєкт пропонує запровадити маркування для деяких виробів, що містять пластик, але поки що не можуть підпасти під обмеження. Йдеться про такі: вологі серветки, у тому числі для особистої гігієни та побутові; засоби особистої жіночої гігієни; підгузки; тютюнові вироби з фільтрами; фільтри для тютюнових виробів, що реалізуються з метою використання у поєднанні з тютюновими виробами; ємності для напоїв.

За порушення вимог цього закону передбачено адміністративно господарську відповідальність.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
От якби організували прийом за гроші отого пластику то його як сміття швидко поменшало.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні