11 вересня 2001: дата яка вплинула на хід історії

1
-1
11 вересня 2001: дата яка вплинула на хід історії
Понад 90% дорослих американців можуть з точністю згадати, що саме вони робили і де були 11 вересня 2001 року — навіть 20 років по тому. Світ запам’ятав цю дату як день найбільшого теракту в історії людства.

Пише НВ.

До 20-ї річниці трагедії 11 вересня НВ нагадує про декілька цифр, які відображають її масштаб та наслідки.

2977 жертв: наймасштабніший теракт в історії
Через величезну кількість загиблих — 2977 осіб — трагедія 11 вересня стала найбільшим терористичним актом в історії. Ані до, ані після цього жоден теракт не забирав одночасно стільки життів. У той день загинули також 19 терористів-смертників, які захопили чотири пасажирські авіалайнери, проте їх зазвичай не включають до числа жертв теракту.

Якщо ж рахувати разом з терористами Аль-Каїди, на борту чотирьох захоплених авіалайнерів перебували 265 осіб (включно з екіпажами літаків). 2606 загиблих — це люди, які перебували в двох баштах Всесвітнього торгового центру і поруч з ними, а ще 125 осіб — жертви атаки одного з літаків на будівлю Пентагону.

Від 2 до 85 років: вік жертв
Вік більшості жертв теракту становив 35−39 років. Наймолодшою із загиблих 11 вересня була американка Крістін Лі Хенсон. Для дворічної дівчинки це був перший авіапереліт в житті. Разом з батьками вона летіла з Бостона (Пітер Хенсон працював там в IT-секторі, його дружина Сью була науковим співробітником Університету Бостона) до Лос-Анджелеса. У Каліфорнії сім'я планувала відвідати рідних і потрапити в Діснейленд. Однак рейс 175 United Airlines, яким летіли Хенсони, терористи скерували в Південну вежу Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку (о 9:03). Загинули всі 65 осіб на борту літака і близько 900 осіб, які перебували в будівлі і поряд з нею.

Найстаршим серед жертв теракту був 85-річний американець Роберт Нортон з Лубека (штат Мен), ветеран Другої світової війни. Разом зі своєю другою дружиною він летів на весілля її сина до Каліфорнії рейсом 11 American Airlines (Бостон — Лос-Анджелес). Цей літак першим врізався в Північну вежу ВТЦ (о 8:46).

Понад 90 країн: громадянство загиблих
Серед майже 3 тис. осіб, життя яких обірвав теракт, 2,6 тис. мали американське громадянство, а ще 372 людини були громадянами інших країн. Найбільше серед них було британців (67 жертв), громадян Домініканської Республіки (47 загиблих) та Індії (41 жертва). Загалом теракт 11 вересня забрав життя громадян понад ніж 90 країн.

19 терористів, які вчинили атаку, походили з чотирьох держав (15 з них були громадянами Саудівської Аравії, 2 особи — з ОАЕ, по одному — громадяни Лівану і Єгипту).

Лише 20 врятованих з руїн
Після того, як обидві вежі Всесвітнього торгового центру впали, з-під завалів вдалося врятувати тільки 20 осіб. Серед них були шестеро пожежників і троє поліцейських, які працювали на місці трагедії аж до обвалення будівель. Останньою з врятованих виявилася 29-річна Женель Гузман-Макміллан, секретар Портового управління Нью-Йорка. Вона провела під руїнами 27 годин.

Женель Гузман-Макміллан працювала на 64-му поверсі Північної вежі ВТЦ, куди врізався перший із захоплених терористами літаків. Вона намагалася встигнути вийти з будівлі, але, наскільки пам’ятає, спромоглася спуститися лише до 13 поверху, коли вежа обвалилася. «Я насправді думала, що ми майже досягли мети. Коли ми <з колегами> спускалися, то зустріли пожежних, які підіймалися нагору. Вони сказали, що ми чудово справляємося, що нам варто спускатися далі, — згадувала пізніше жінка. — Все сталося так швидко: стіни раптом розкололися, зверху посипалися уламки ». Понад добу вона чекала на допомогу поміж бетонними уламками, які не давали їй можливості поворухнутися, затисли голову та серйозно пошкодили ногу. То приходячи до тями, то знову втрачаючи свідомість, Гузман-Макміллан намагалася кликати на допомогу, аж поки через 27 годин її не знайшла пошукова собака.

Понад 1,5 тис. жертв онкологічних захворювань, спровокованих токсинами руїн ВТЦ
Руїни двох веж Всесвітнього торгового центру становили окрему небезпеку для всіх, хто працював на місці трагедії чи жив поблизу. Багато місяців у тому місці, де колись стояли будівлі ВТЦ, фіксували підвищену концентрацію токсинів — від бетонного пилу, домішок свинцю і ртуті до канцерогенного азбесту і продуктів горіння. На прибирання 1,8 млн тонн уламків і сміття пішло понад 3 млн годин. Тисячі робітників, а також рятувальників, пожежників, поліцейських і волонтерів, які працювали в районі Ground Zero, згодом заплатили за це своїм здоров’ям. Загалом у небезпечній зоні працювали, жили чи навчалися близько 400 тис. осіб.

Через 20 років після трагедії у 23,7 тис. з них діагностували принаймні одну або навіть кілька форм раку, свідчать дані World Trade Center Health Program (на червень 2021 року) — спеціалізованої програми, яка працює з ліквідаторами наслідків теракту та іншими постраждалими особами. За цей час від онкологічних захворювань, виникнення яких пов’язують з токсинами в районі ВТЦ після 11 вересня, померли понад 1,5 тис. осіб.

Рекордні страхові виплати
Загальний обсяг страхових втрат внаслідок терактів 11 вересня оцінюється в $40 млрд, що рівнозначно дохідній частини річного бюджету України на 2021 рік (1,92 трлн грн). У цю суму, яка зробила трагедію найбільшою страховою подією в історії, увійшли виплати за страхуванням життя, здоров’я, майна, транспорту, відповідальності, авіаційним страхуванням, а також компенсації працівникам зруйнованого ВТЦ. Близько $4,6 млрд страхових виплат отримала компанія Silverstein Group, головний орендар веж Всесвітнього торгового центру.

1% втраченого ВВП: економічні наслідки для США
За останні 20 років було опубліковано безліч оцінок економічного збитку, який завдала Сполученим Штатам атака Аль-Каїди (від $40 млрд до $ 123 млрд, за даними Центру CREATE при Університеті Південної Каліфорнії). Цифри різняться в залежності від методологій підрахунку, проте у зведеній аналітичної статті американських економістів за 2009-й рік загальна сума втрат оцінюється в суму близько $100 млрд (2,5 сучасних річних бюджети України), або трохи менше 1% ВВП США на той момент.

Через 10 років після трагедії NYT оцінила збиток в схожу суму — близько $123 млрд, куди увійшли:

$ 22 млрд збитку для компаній, які були змушені тимчасово перервати ведення бізнесу (зокрема тих, чиї офіси були розташовані в зруйнованому ВТЦ);
$39 млрд втрат для авіаційної галузі - теракти 11 вересня завдали величезного удару по цьому сектору, як через тимчасову відмови мільйонів людей від авіаподорожей, так і через потребу серйозно оновити заходи безпеки;
$61 млрд — втрати туристичної та інших галузей через серйозне скорочення подорожей;
$1 млрд — через скасування безлічі запланованих заходів.

Понад 140 тис. втрачених робочих місць: удар по Нью-Йорку
Найбільших втрат від подій 11 вересня зазнав Нью-Йорк і його бізнес-серце, район Манхеттен. Як показали пізніші дослідження, у перший місяць після терактів місто втратило 143 тис. робочих місць, а втрати в заробітних платах склали $2,8 млрд за перші три місяці після 11 вересня 2001 року Майже 70% втрачених робочих місць і 86% втрачених зарплат припали на фінансовий, банківський і страховий сектори — головні генератори нью-йоркської економіки.

У зруйнованих вежах ВТЦ містилося понад 400 компаній, зокрема офіси фінансових гігантів (Bank of America, Lehman Brothers) і Комісії з торгівлі товарними ф’ючерсами. Постраждали також підприємства малого бізнесу, які в 2001 році розташовувалися в районі Нижнього Манхеттену та біля Всесвітнього торгового центра. 18 тис. таких дрібних фірм були змушені переїхати чи закритися, що завдало додаткового удару по економіці міста.

Загалом обсяг збитків, завданих Нью-Йорку, оцінюється в $33−36 млрд. З них $21,6 млрд. пішли на розчищення руїн ВТЦ і відновлення інфраструктури найбільш постраждалого району, у т.ч. $1,4 млрд на відновлення роботи лінії метро, яка проходить в районі зруйнованих веж ВТЦ.

Найбільш пам’ятна подія новітньої історії США
Через 20 років після трагедії американський центр дослідження громадської думки Pew Research Center оприлюднив серію порівняльних даних, які свідчать про те, що 11 вересня стало для жителів США головною переломною віхою новітньої історії. Свіже опитування серед американців, достатньо дорослих, щоб пам’ятати ті події, показало, що 93% респондентів старше 30 років чітко пам’ятають, де сами були і що робили, коли дізналися про атаку терористів Аль-Каїди.

Через рік після терактів переважна більшість американців (80%) назвали 11 вересня найважливішою подією минулого року, а 38% - ще й найважливішою особистою подією за той же період (у Pew Research Center називають цей факт вражаючим, оскільки тоді теракт випередив такі традиційно важливі особисті віхи в житті людей, як народження чи смерть близьких).

А через 15 років після атаки, яка нажахала весь світ, 76% дорослих американців поставили 11 вересня на перше місце в списку історичних подій у США, які трапилися впродовж їхнього життя і мали найбільший вплив на країну. У цьому списку теракт випередив такі події, як обрання Барака Обами першим чорношкірим президентом США (його згадали 40% опитаних), технічну революцію і розвиток інтернету (22%), вбивство Джона Кеннеді (21%) і війну у В'єтнамі (20%).

Дві війни і трильйони доларів: ціна відплати за теракт у порівнянні з вартістю атаки для Аль-Каїди
7 жовтня 2001 року, на 26-й днів після терактів 11 вересня, США завдали перші авіаудари по військових об'єктах руху Талібан в Афганістані (у цій державі на той момент базувалася Аль-Каїда). Так почалася 20-річна американська місія в цій країні та глобальна війна Вашингтона проти міжнародного тероризму. У 2003 році її частиною стала війна США в Іраку — адміністрація Джорджа Буша-молодшого звинуватила режим Саддама Хуссейна в розробці зброї масового ураження і співпраці з Аль-Каїдою.

Як підрахувала New York Times в 2011 році, загалом реакція на 11 вересня обійшлася США в $ 3,3 трлн лише за перші 10 років після теракту. Видання порівняло цю суму з грошима, які Аль-Каїда витратила на підготовку своєї атаки за участю чотирьох захоплених літаків — витрати оцінюються в $500 тис. Це означає, що на кожен долар, витрачений Аль-Каїдою на планування і реалізацію найбільшого теракту в історії, припадає щонайменше $7 млн, витрачених США, зробила висновок NYT, назвавши таку ціну «приголомшливою».

«Для <Усами> бін Ладена успіх <терактів проти США> вимірювався не числом жертв. Він повинен був обчислюватися дефіцитом, вартістю позик, втраченими інвестиціями, які США не змогли вкласти для збереження економічної потужності країни. І якщо судити за цими мірками, бін Ладен завдав <США> чимало ударів», — писала в тому ж 2011 році The Washington Post, нагадуючи, що метою колишнього терориста № 1 було «банкрутство США».

У 2021 році, через 20 років після теракту, американські ЗМІ обговорюють ще й політичну ціну цих наслідків для США — після нового приходу до влади руху Талібан в Афганістані, з повалення якого розпочалася «асиметрична» відповідь Вашингтона на теракти 11 вересня.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хай подохне оцей ТРИКРАТНО КРАДУЩИЙ ПЕНСІЇ клоун-ДУРАК зеленський з облитим зеленкою рилом хряком-ДУРАКОМ петьком порошенком!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні