Як змінити розмір аліментів: умови

0
24
Як змінити розмір аліментів: умови
Одним із найпоширеніших запитань у сфері діяльності державної виконавчої служби є питання щодо зміни розміру аліментів: як у сторону збільшення, так і з метою їх зменшення.

Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

Порядок сплати та розмір аліментів визначаються за домовленістю між батьками або за рішенням суду, якщо взаємної згоди досягти не вдалось.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Станом на 1 липня 2021 року цей розмір становить 1 006,50 грн (для дітей до 6 років) та 1255 грн (від 6 до 18 років).

Якщо платник аліментів має достатній заробіток, то за рішенням суду встановлюється мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину в розмірі 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Однак, законодавство України також дає право батькам згодом змінити встановлений розмір аліментів в сторону його збільшення або зменшення у зв’язку зі зміною матеріального становища, сімейного стану, стану здоров’я платника або одержувача аліментів чи за наявності інших життєвих ситуацій.

Платник або одержувач аліментів повинен подати до суду позовну заяву про збільшення або зменшення їх розміру. Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення можуть пред’являтися до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживання чи перебування відповідача або позивача.

Позивач повинен довести у суді обставини, що обґрунтовують позовні вимоги (зміну розміру аліментів). Зміна сімейного стану позивача, а саме народження ще однієї дитини, не є безумовною підставою для зміни розміру аліментів. Позивач має довести факт погіршення свого майнового стану у зв'язку з народженням дитини від іншого шлюбу.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
24

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні