Вчені виростили мозок у лабораторії

0
2
Вчені виростили мозок у лабораторії
Людський мозок – одна з найскладніших речей, коли-небудь створених природою. Щоб краще зрозуміти його, вчені створюють в лабораторії мініатюрні копії. Частина клітин береться у донорів і поміщається в сприятливе середовище для розвитку. Кінцевим результатом є тривимірна модель мозку розміром з горошину. Її можна використовувати для вивчення розвитку мозку, впливу на нього хвороб і ліків.

Пише GSM.

Така модель мозку вийшла у дослідників з Університетської клініки Дюссельдорфа, повідомляє New Atlas. Команда виростила органели головного мозку в комплекті з оптичними чашками, які розташовані в центрі диска зорового нерва. Вони росли симетрично в передній частині міні-мозку, надаючи органоїду вражаючий вид.

Використовуючи стовбурові клітини від чотирьох донорів, фахівці зробили 314 органоїдів мозку в 16 партіях. Близько 72% з них сформували оптичні чашки. Ці структури почали з’являтися після 30 днів і дозрівали протягом 50 днів, що, за словами команди, є періодом часу, аналогічним тому, коли людські ембріони розвивають сітківку.

«Органели можуть допомогти у вивченні взаємодії між мозком і очима під час розвитку ембріона, моделюванні вроджених захворювань сітківки і створенні типів клітин сітківки для індивідуального тестування ліків і трансплантації», – відзначають фахівці.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні