--> Велодоріжки, парковки, пункти оренди: у Луцьку прийняли концепцію розвитку велоінфраструктури | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Велодоріжки, парковки, пункти оренди: у Луцьку прийняли концепцію розвитку велоінфраструктури

0
3
Велодоріжки, парковки, пункти оренди: у Луцьку прийняли концепцію розвитку велоінфраструктури
У Луцьку прийняли Концепцію розвитку велосипедної інфраструктури. Документ передбачає облаштування велодоріжок та встановлення пунктів технічного обслуговування та прокату велосипедів та електроскутерів, а також парковок та стоянок.

Про це повідомляє Конкурент.

Відповідний проєкт рішення обговорили під час чергової сесії Луцької міської ради 30 липня.

Концепція передбачає розвиток мережі велодоріжок, парковок, стоянок, технічного обслуговування та ремонту, пунктів оренди електросамокатів, велосипедів тощо.

Автором Концепції є депутати фракції «Громадянського руху «СВІДОМІ». Озвучив її Михайло Наход, який вивчав аналогічний досвід у країнах Європи.

За Коцепцією, населені пункти, які доєдналися до Луцької об’єднаної територіальної громади, є потенційними територіями для розвитку велосипедної інфраструктури.

Невеликі розміри та компактність міста роблять його зручним для руху велосипедистів та інших видів легкого персонального транспорту. Середня відстань між мікрорайонами міста знаходиться в межах найбільш популярного діапазону використання велосипедного транспорту – 5 кілометрів. Розвинений приватний сектор у місті Луцьку та велика кількість приєднаних навколишніх населених пунктів є позитивною передумовою для розвитку велосипедної інфраструктури.

Запропонована Концепція передбачає облаштування головних елементів велосипедної інфраструктури: велосипедних доріжок, велосипедних смуг та їхніх альтернативних варіантів.

Схема передбачає наявність чотирьох категорій велосипедних шляхів відповідно до їх цільового призначення:

1. Основна категорія – так звані магістральні шляхи. Їх призначення – з’єднати околиці міста, віддалені житлові та промислові райони із центром. Ці ж шляхи забезпечують виїзди велосипедистів за межі міста на головні напрямки, чим створюють передумови інтеграції міської велосипедної мережі з регіональною.

2. Друга важлива категорії велосипедних шляхів – об’їзні шляхи, які забезпечують з’єднання різних частин міста в об’їзд центру або перевантажених магістральних шляхів.

3. Третя категорія – рекреаційні шляхи, які дозволяють забезпечити зручне та продуктивне дозвілля учасникам велосипедного руху. Такі шляхи проходять переважно парками, скверами, зеленими територіями міста та сполучають обласний центр з приєднаними населеними пунктами.

4. Четверта категорія – місцеві або ж внутрішньорайонні шляхи, які охоплюють внутрішньоквартальні велосипедні доріжки і смуги та передбачають їх вихід на магістральні, об’їзні чи рекреаційні шляхи.

Окремо проєктуватимуться велошляхи в певних зонах, зокрема на вузьких вулицях та історичній частині міста.

Загалом схема передбачає три гілки магістральних шляхів, три об'їзні шляхи та шість рекреаційних доріжок. Окрім того, Концепція передбачає Центральне велосипедне кільце, яке включатиме заплаву річки Стир, Центральний парк, вулиці Ярощука, Шопена, Перемоги, Яровицю та Набережну.

В Концепції також йдеться про створення декількох пунктів прокату велосипедів у місцях скупчення туристів, зокрема у районі залізничного вокзалу, автостанції №1, Театрального майдану, Замкової площі, Центрального парку імені Лесі Українки, парку 900-річчя Луцька тощо.

В мережі пунктів шерингу (короткострокової оренди) передбачається також можливість оренди електросамокатів, електровелосипедів і гіроскутерів. Розгалужена мережа пунктів шерингу сприятиме тому, що ці транспортні засоби можна буде використовувати беручи в оренду в одному пункті та повертаючи в іншому, що скоротить час оренди та її вартість. Планується створення 30-35 таких пунктів у Луцьку. Оренда транспортних засобів може здійснюватися через мобільний додаток з безготівковою оплатою.

У Концепції також прописане встановлення парковок довготривалого та короткотривалого використання. Окрім того, передбачається створення дитячого велосипедного парку в Центральному парку відпочинку імені Лесі Українки. Програма розрахована до 2030 року.

За проєкт рішення проголосували 29 депутатів із 35 присутніх на сесії.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні