Як тіла загиблих за кордоном українців доставляють додому – особливості роботи міжнародного похоронного бюро

4
1
Як тіла загиблих за кордоном українців доставляють додому – особливості роботи міжнародного похоронного бюро
Смерть близьких, рідних чи друзів це - завжди тяжка втрата. А особливо, коли людина помирає за кордоном, далеко від рідного дому. І тут рідні стикаються з проблемою, як доставити покійного на батьківщину, аби поховати його на рідній землі. Про те, як забрати тіло з Польщі, Німеччини, Чехії, Італії, з будь-якої країни Європи та світу, «Волинь24» розповів власник міжнародного похоронного бюро Funeralia Олег Мілінський.



Як хлопець з Хмельницького став тим, хто допомагає родинам в Україні організувати перевезення спочилих за кордоном родичів в Україну, читайте далі.

«Ще у 2009 році я почав працювати у похоронному бюро свого міста «Ритуальна служба Мілінських». Це - родинна фірма, яка знаходиться у власному будинку. Мене не лякав цілодобовий режим роботи, адже з ним я стикався ще під час власного заробітчанства в Італії на початку двохтисячних років. І досить довгий час саме ритуальні послуги в Хмельницькому були сенсом життя. Але, нічого постійного у світі немає. З часом у мене дедалі частіше почали цікавитися, як забрати тіло з Італії та скільки коштує таке перевезення. Адже, саме в ті часи Італія була найбільшим осередком перебування заробітчанок-українок в Європі. І тоді я організував перше перевезення тіла спочилої землячки саме з Італії в Україну», - розповідає Олег Мілінський.



За словами чоловіка, ось уже 12 років міжнародні ритуальні перевезення є його щоденною роботою, яку він виконує з відкритим серцем та щирим бажанням допомогти землякам в тяжку хвилину втрати. Проте, каже, що без досвіду, щоденного спілкування з колегами в Європі та по всьому світу, важко уявити свою роботу.

«Наприклад, до мене звертаються рідні, які хочуть забрати тіло з Китаю. Зробити це я можу лише за допомогою колег, адже самому вилетіти на місце в умовах ковідних обмежень вкрай складно та й дорого. Сьогодні співпраця з українськими дипломатами - це необхідність, визначена законодавством. Адже, питаннями оформлення документів про смерть за кордоном, передачою родинам цінних речей спочилого, узгодженням інших важливих питань займаються наші консули, за що їм низький уклін і щира подяка. Немає такого питання, яке не зможе вирішити український дипломат. За весь час роботи я не бачив байдужості наших консулів, а лише щире бажання допомогти землякам та їхнім родинам в Україні. А наша допомога в перевезенні тіл померлих, це маленька крапля в щоденному консульському сприянні», - каже чоловік.





Пан Олег зазначає, що сьогодні згідно зі статистичними даними, найбільше українців живе та працює у Польщі, Німеччині, Чехії та Італії, а також у Росії й Білорусі. Відповідно і найбільше смертей земляків фіксується саме у цих країнах.

«До початку пандемії, 90% моїх кейсів, це були саме перевезення померлих в Україну. А з минулого року відчутно збільшився відсоток кремацій, адже це дешевше, швидше, і простіше у плані законодавчих заборон щодо перевезення померлих від коронавірусу. Крім того, цьогоріч значна кількість родин обирають кремацію в Польщі, Італії, Чехії та Німеччині, як свідомий вибір, а не як вимушену необхідність. Поховання за кордоном, теж уже не рідкість, адже багато родин з часом єднаються разом, як це відбувається у Польщі чи Італії. Наприклад, на одному з цвинтарів у Варшаві (Польща) з’явився цілий поховальний сектор українців», - розповідає Олег Мілінський.




Міжнародні перевезення померлих справа не проста, й вимагає наявності відповідного ритуального транспорту. Пан Олег розпочинав свою справу з одного катафалку марки «Мерседес». А на сьогодні має уже 9 нових автомобілів, які обладнані згідно з вимогами європейського законодавства щодо перевезень померлих.



Сьогодні у соцмережах часто можна побачити повідомлення про збір коштів на перевезення тіла покійного з-за кордону, адже ця процедура не з дешевих. Проте, пан Олег зазначає, що останнім часом організовує багато перевезень безкоштовно для родин в Україні.

«Роблю це по страховці. Головне, аби вона була дійсною та смерть чи загибель підпадали під страховий випадок. А у звичайному режимі, забрати тіло з Польщі обійдеться родині в Україні в середньому в 1200 євро, з Чехії - 1800 євро, з Італії та Німеччини - 3000 євро. Вартість залежить від відстані, місця та причини смерті. З далеких країн Азії вартість доставки тіла додому може досягати й 40 000 доларів. У деяких випадках альтернативою репатріації тіла буде кремація», - зазначає власник похоронного бюро.





У випадку, якщо з вашими рідними та близькими трапилася трагедія за кордоном, Олег Мілінський надає наступний алгоритм дій.



«Першочергово потрібно зателефонувати на "гарячу лінію" посольства України у відповідній країні. Далі у консула дізнатися обставини справи, а саме, чи була смерть близької людини природною чи кримінальною. Опісля зателефонуйте нам за номерами телефонів на сайті для отримання безкоштовної консультації щодо оформлення документів про смерть за кордоном та надання сприяння щодо перевезення труни з тілом померлого або урни з прахом в Україну.
Далі ви надаєте нам дозвіл-доручення на вчинення всіх необхідних дії на території іноземної країни, або для перевезення тіла померлого з-за кордону в Україну, або ж для поховання чи кремації в іноземній країні. Крім того, для виконання перевезення тіла померлого в Україну присутність родичів та друзів за кордоном не потрібна, і ми самостійно оформимо документи про смерть за кордоном. Адже головна наша місія - допомогти українцям у тяжких ситуаціях», - розповідає чоловік.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
яку він виконує з відкритим серцем та щирим бажанням допомогти - +- в скільки тисяч євро стає сердечна поміч?
Відповісти
а безсердечна допомога коштує набагато дорожче
Відповісти
Я користувалася послугами міжнародної компанії glob у Польщі. Там працює дівчина яка володіє українською мовою і усе швиденько організувала
Відповісти
Я користувалася послугами польської компанії похоронне бюро GLOB . Там дівчина добре володіє українскою мовою і все швиденько нам організувала
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні