Українці втратили 135 мільярдів доларів від окупації Криму

3
3
Українці втратили 135 мільярдів доларів від окупації Криму
Економічні втрати від тимчасової окупації Російською Федерацією Криму для України склали 135 млрд доларів США, або близько 75% ВВП України у 2013 році.

Такі дані оприлюднив Центр економічної стратегії.

Це перша комплексна оцінка втрат України від тимчасової окупації Криму. Таке дослідження проводилося з метою надалі отримати відповідну компенсацію через міжнародні суди від РФ або заарештувати активи суб’єктів, причетних до окупації, в Україні або за кордоном.

Від окупації півострова українська держава зазнала таких втрат:

- 755 тис. га посівних площ і 4,5% від загальної території країни. Збиток - 3 млрд доларів;

- Поклади корисних копалин - енергоносії. На морському шельфі Криму знаходилися поклади сирої нафти, газу і вапна. Збиток - 52,3 млрд доларів;

- Житлова нерухомість - 935 000 квартир (49 млн квадратних метрів).

- Збиток - 42,7 млрд доларів на той момент (за перший рік окупації житло подорожчало на 50%, і ще на 12% за наступні 5 років);

- Втрати приватного бізнесу - понад 20 тис. підприємців, які втратили активів на суму 18,4 млрд доларів;

- Втрати українських банків - близько 2,7 млрд доларів;

- Втрати держави та місцевих громад - держпідприємства, об'єкти транспортної інфраструктури, 500 комунальних підприємств на загальну суму 15,7 млрд доларів.

"Серед втрачених галузей: генерація та розподілення електроенергії, розподілення газу, переробна промисловість, а також будівництво, частина рекреаційного комплексу, інші види послуг. Окрім прямих втрат, були ще опосередковані, пов’язані з руйнуванням чи спотворенням ланцюжків вартості та транспортних коридорів", - йдеться у повідомленні.

Серед найбільших держкомпаній, які були втрачені: енергетичні компанії Чорноморнафтогаз та Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами, об’єкти транспортної інфраструктури - морські торговельні та рибні порти. Також постраждали активи великих державних оздоровчих закладів та аграрних/харчових підприємств, до останніх належать: «Масандра», «Новий світ», «Магарач», а також Сімферопольський та Севастопольський винні заводи.



Загальна оцінка на 29 млрд перевищила оцінку Міністерства економіки, яка проводилася у 2014 році. За курсом 2014 року в еквіваленті сума втрат становить 1,1 трлн грн, а за курсом 2021 року - близько 3,6 трлн грн.

Дослідники уточнили, що включили в суму втрат належні Україні на півострові активи, але не включили макроекономічні наслідки від російського вторгнення в Крим, адже їх неможливо відділити від впливу загального комплексу агресивних дій Росії проти України.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну то виставте претензії в Гаагу і вимагайте арешту майна в світі.
Відповісти
Який тут брєд пишуть писаки про якісь 135 мільярдів доларів США, ніби втрачені Україною від окупації Криму!!! А чому не 500 мільярдів доларів США??? Припускаємо, Крим продовжує бути українським, 135 мільярдів доларів США це 4-річний бюджет нашої країни, то можна собі тільки уявити, на скільки збагатились би українські олігархи, коли ці гроші залишились би в Україні, при тому всьому, що до пересічного громадянина України за сім років життя без Криму, прийшло би тільки +400 грн. до зарплати та +200 грн. до пенсії. Ось і все, на що здатна наша влада при Порошенкові та Зеленському. Тому ніякого економічного дива не сталося б і не набагато ми українці розбагатіли би.
Відповісти
???? Особисто я нічого не втратив.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні