Головні ознаки людини з низькою самооціною: можливо ви один із них

0
9
Головні ознаки людини з низькою самооціною: можливо ви один із них
Самооцінка – це не просто загальна любов до себе. Крім цього, вона означає, що людина вірить у те, що заслуговує на любов, цінує власні думки, почуття, інтереси та цілі. Відсутність здорової самооцінки, може серйозно вплинути на життя людини.

Про це повідомляє "Very Well Mind".

Ознаки низької самооцінки:

Ви невпевнені у собі

Людина з низькою самооцінкою, як правило, невпевнена у собі. Тобто вона не відчуває себе комфортно та не покладається на себе під час різних викликів життя.

У вас відсутній самоконтроль

Люди з низькою самооцінкою часто відчувають, що вони мало контролюють своє життя чи те, що з ними відбувається. Це може бути пов'язано з тим, що вони думають ніби мають мало можливостей для змін.

Вони можуть відчувати, що безсилі що-небудь зробити для розв'язання своїх проблем.

Негативно порівнюєте себе з оточуючими

Порівняння себе з іншими може мати негативний вплив на самооцінку. Люди з низькою самооцінкою частіше порівнюють себе з тими, хто, на їх думку, кращі за них самих.

Іноді ці порівняння можуть бути джерелом інформації та натхненням для вдосконалення. Проте, якщо у людини залишаються відчуття безнадії, це може стримувати самооцінку.

Боїтесь попросити щось для себе

Коли людина має низьку самооцінку, їй може бути складно просити про те, що хочеться. Адже відчуває в цей момент, що не заслуговує на допомогу. Крім того, вона не ставить в пріоритет власні бажання.

Сумніваєтесь у собі

Навіть після прийняття рішення люди з низькою самооцінкою часто турбуються про те, що зробили неправильний вибір.

Вони сумніваються у власній думці та часто покладаються на те, що думають інші, замість того, щоб дотримуватися свого вибору.

Не сприймаєте компліменти

Дослідження 2017 року показало, що низька самооцінка безпосередньо пов'язана з неможливістю прийняти компліменти чи скористатися ними.
Такі позитивні відгуки часто викликають у людину підозру та недовіру. Адже компліменти не відповідають її уявленням про себе.

Негативні розмови з самим собою

Низька самооцінка примушує людину зосереджуватися на своїх недоліках, а не на сильних сторонах. Замість того, щоб будувати із собою позитивний внутрішній діалог, вона може сказати про себе щось негативне.

Крім того, звинувачує себе, коли щось йде не так та знаходить недоліки в тих аспектах, що її стосуються.

Боїтесь невдачі

Людина з низькою самооцінкою сумнівається у своїх можливостях досягати успіху. Вона, як правило, або уникає проблем, або швидко здаються, не особливо намагаючись.

Поганий прогноз

Низька самооцінка також змушує думати, що є мало шансів на краще майбутнє. Це почуття безнадії може негативно вплинути на поведінку людини та завадити досягти позитивних змін в житті.

Відсутність кордонів

Людині, яка не цінує себе, буває важко встановлювати межі з іншими. Вона може відчувати себе винною або боятися, що перестане подобатися іншим, якщо спробує встановити або підтримувати кордони.

Відсутність поваги не тільки підсилює стрес, але і може змусити людину відчувати себе менш цінною.

Бажання догодити іншим

Це також може бути ще одним поширеним симптомом низької самооцінки. Щоб отримати зовнішнє визнання, люди, які не дуже задоволені собою, можуть зробити все можливе, щоб переконатися, що інші люди відчувають себе комфортно і щасливі.

Це часто провокує нехтування власними потребами та почуття провини за відмову.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні