Заслужений лікар України Роман Савка: «Перші пологи прийняв у «швидкій»

3
32
Заслужений лікар України Роман Савка: «Перші пологи прийняв у «швидкій»
Напередодні професійного свята – Дня медика, ми поспілкувалися з лікарем від Бога, який допоміг з’явитися на світ тисячам діток, Заслуженим лікарем України, медичним директором з акушерства і гінекології, лікарем вищої кваліфікаційної категорії КП “Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства” Романом Савкою.

Роман Володимирович родом з Тернопільщини. Після закінчення школи він вступив до Чортківського медичного училища, яке закінчив з відзнакою. Військову службу проходив у госпіталі німецького міста Магдебург операційною медсестрою. Опісля вирішив продовжити навчання і вступив до Тернопільського державного медичного інституту.

«Так склалася доля, що після одруження я лишився працювати на Волині. Спеціалізацію обрав «Акушерство та гінекологія», про що мріяв зі студентських років. Далі - інтернатура у Луцькому пологовому будинку, де й лишився працювати до 2006 року», - розповідає медик.



Далі професійний шлях Романа Савки привів його у Волинське обласне управління охорони здоров’я, а наступною сходинкою у житті став перинатальний центр, де майже два роки він працює медичним директором з акушерства і гінекології.

«В адміністрації я й до сьогодні залишаюся позаштатним спеціалістом з акушерства та гінекології. І хочу зазначити, що з відкриттям перинатального центру акушерській службі стало значно легше працювати, адже один пологовий будинок на всю область практично не міг справитися зі всіма патологічними випадками. А сьогодні у центрі ми надаємо допомогу в повному об’ємі.

Крім того, зростає кількість вагітних, що не може не радувати. Станом на позавчорашній день у нас на обліку була тисячна вагітна, а минулого року це сталося лише у серпні. Також перевагою є те, що сьогодні усіх складних вагітних та вагітних з патологією намагаються акумулювати у перинатальному центрі. Сюди приїжджають на консультації та стають на облік жінки з різних куточків області», - каже лікар.



На запитання, чи знає Роман Володимирович кількість діток, яким допоміг з’явитися на світ, медик відповів, що не рахує, але їх дуже багато.

«Якщо в рік приблизно народжується 200-300 дітей, то можна порахувати їхню кількість за мої 35 років роботи. Це дуже багато. І, що приємно, сьогодні народжують уже діти жінок, у яких я приймав пологи», - ділиться Роман Савка.

З посмішкою чоловік згадує перші пологи, які довелося приймати в автомобілі «швидкої».

«Це було ще під час державної практики. Ці пологи я запам’ятав на все життя. Нас за це тоді звільнили від здачі екзамену з акушерства. Адже, якраз тоді наша викладачка чергувала у роддомі, і тут ми привезли маму з дитиною», - згадує медик.

За словами Романа Савки протягом останніх років дуже змінився підхід до пологів і зазначає, що він дотичний до цих змін.

«З 2004 по 2012 рік я був експертом Всесвітньої організації охорони здоров'я та міжнародним тренером з впровадження нових, ефективних перинатальних технологій. Ми запроваджували по всій Україні партнерські пологи, спільне перебування, раннє прикладання та тепловий ланцюжок. Свого часу з цим я об’їздив усю середню Азію, Кавказ та Прибалтику. І це у нас зараз активно практикується. Ми одні з тих, хто під час карантину не скасували партнерські пологи, яких зараз майже 90%, на відміну від поодиноких випадків у 2003-2004 роках», - зазначає медик.



За роки роботи Романа Володимировича не раз траплялися і курйозні випадки під час пологів, коли чоловіки втрачали свідомість.

«На Великодні свята після служби приїхав священник до жінки на пологи. І тричі втрачав свідомість, ми його навіть не хотіли туди пускати. Але все закінчилося добре, дружина народила доньку», - пригадує лікар.

Також лікар пригадав випадок з найстаршою своєю вагітною пацієнткою, якій було 47 років: «Жінка була на партнерських родах дочки, а уже через тиждень ця ж дочка допомагала мамі на родах».
Роман Савка не єдиний медик у родині. Один з його синів-двійнят теж пішов шляхом батька і став лікарем.

Старша дочка у нас юрист, один син вирішив стати економістом, а інший - акушером-гінекологом. Він уже захистив кандидатську дисертацію у Києві і зараз працює у нашому перинатальному центрі», - розповів лікар.

Наприкінці розмови Роман Володимирович закликав жінок відповідально ставитися до планування вагітності: «Хоча це не завжди і виходить, але підходьте до вагітності здоровими, своєчасно звертайтеся до лікарів, аби не виникало потім проблем і з виношуванням, і з пологами».



Напередодні професійного свята медик побажав колегам лікарської удачі та міцного здоров’я!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
32

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Роман Володимирович - лікар від Бога, великий професіонал і чайна людина. Приємно, що у нас працюють такі світила медицини, а ще приємніше, що є нащадки, що прожоввжують відповідальна справу батька. Міцного здоров'я на довгі роки.
Відповісти
Народжувала донечку у цього лікаря - не раджу нікому! Постраждала дитина дуже серйозно і я також.
Відповісти
Не раджу самому злому ворогу. Народжувала у цього горе лікаря. Дитини немає і сама покалічена
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні