Білорусь «викрала» літак з опозиціонером: Євросоюз вимагає відпустити Романа Протасевича

1
0
Білорусь «викрала» літак з опозиціонером: Євросоюз вимагає відпустити Романа Протасевича
У Мінську затримали опозиційного білоруського журналіста Романа Протасевича, колишнього редактора головного опозиційного телеграм-каналу Білорусі NEXTA, а нині редактора телеграм-каналу "Білорусь головного мозку".

Інформує BBC.

Це сталось після того, як влада Білорусі екстрено посадила літак Ryanair, яким він летів з Афін до Вільнюса.

Літак після перевірок і затримань прибув до Вільнюса із запізненням на шість годин.

Влада Литви офіційно заявила про "викрадення журналіста", адже не всі пасажири змогли полетіти з Мінська до Вільнюса після обшуків літака.

Білоруська опозиція каже про щонайменше кількох громадян Росії та Білорусі, які не змогли полетіти далі.

Литва звернулась до країн ЄС з пропозицією заборонити польоти над Білоруссю та позбавити її членства в Міжнародній організації цивільної авіації.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала ситуацію з літаком Ryanair "викраденням", яке має бути покаране санкціями.

Вона заявила, що Романа Протасевича мають звільнити негайно, а 24 травня ЄС розгляне конкретні кроки реагування на ситуацію.

Жорстку заяву оприлюднив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Змусили сісти

Літак компанії Ryanair, на якому летів Протасевич, здійснив аварійну посадку у Національному аеропорту Мінська.

"Літак раптово подав сигнал лиха і поміняв курс. Причиною екстреної посадки став сигнал про замінування", - повідомляє NEXTA.

Літак посадили та перевірили, але бомбу не знайшли. Пасажирів, в тому числі Протасевича, відправили на повторний огляд. Тоді опозиціонера і затримали.

Ryanair - найбільший лоукост Європи - не літає до Білорусі, але літає у низку українських аеропортів і здійснює рейси з України до Литви через Білорусь.

Ryanair за кілька годин після примусової посадки повідомила, що влада Білорусі поінформувала екіпаж про загрозу безпеці на борту й вимагала сісти в аеропорту Мінська.

Компанія вибачилась за затримку. Огляд літака нічого не виявив і після 5 годин затримки борту дозволили вилетіти.

У заяві не згадали про ситуацію з Протасевичем.

NEXTA зазначає, що в Білорусі Протасевичу загрожує смертна кара. Влада Білорусі неодноразово зверталася до Польщі з вимогою видати Протасевича, якого звинувачують в організації масових заворушень, розпаленні соціальної ворожнечі.

"Лукашенко і ВПС РБ змусили літак Ryanair розвернутися і сісти в Мінську. Це рейдерське захоплення літака!" - переконані у телеграм-каналі.

Головне управління боротьби з організованою злочинністю та корупцією МВС Білорусі підтвердило затримання у своєму телеграм-каналі.

Як повідомив телеграм-канал "Пул первого", який вважають близьким до влади Білорусі, за дорученням Лукашенка літак супроводжував винищувач МіГ-29.

Опозиційні телеграм-канали у 2020 році стали рупорами та головними координаторами протестів, які вибухнули в Білорусі після президентських виборів 9 серпня 2020 року та тривали понад пів року.

Переможцем виборів оголосив себе Олександр Лукашенко, який займає пост президента з 1994 року, але опозиція не визнала результати виборів та звинуватила владу у фальсифікаціях.

Під час масових акцій протестів силовики в Білорусі жорстко розганяли мітингувальників. Були неодноразові свідчення про жорстокість та тортури щодо затриманих, а також про політичні репресії.

Опозиційна кандидатка Світлана Тихановська виїхала з країни в Литву, побоюючись за своє життя. Журналісти NEXTA також перебували за кордоном, переважно в Польщі.

Міжнародний скандал


"Ситуація абсолютно недопустима", - написав керівник європейської дипломатії Жозеп Боррель, який вимагав звільнити усіх пасажирів.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель анонсував ретельне розслідування інциденту.

Згодом про своє занепокоєння написав генсек НАТО.

"Це серйозний і небезпечний інцидент, який потребує міжнародного розслідування. Білорусь має забезпечити безпечне повернення екіпажу та всіх пасажирів", - написав пан Столтенберг.

Занепокоєння через цю ситуацію висловило МЗС України.

Міжнародна організація цивільної авіації заявила про можливе порушення Білоруссю Чиказької конвенції щодо регулювання перельотів.

Раніше кандидатка в президенти Білорусі на останніх виборах Світлана Тихановська заявила, що це "абсолютно очевидно" операція із затримання Романа Протасевича.

"Режим поставив під загрозу безпеку пасажирів на борту і всієї цивільної авіації заради розправи над людиною, яка була редактором найбільших білоруських незалежних телеграм-каналів", - заявила вона.

Тихановська зазначила, що її команда вже повідомила в офіс Ryanair і Міжнародну організацію цивільної авіації, вимагаючи розслідування та найсуворіших заходів аж до виключення Білорусі з ICAO.

"Від сьогодні жодна людина, яка здійснює політ над Білоруссю, не може бути впевненою у своїй безпеці. Адже режим зловживає правилами повітряного сполучення заради того, щоб захоплювати незгодних", - заявила Тихановська.

Менш ніж за пів години після того, як про подію стало відомо, на неї відреагувала Литва.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, який назвав новини "тривожними" та пообіцяв зробити все, щоб всі пасажири літака безпечно повернулись в Вільнюс.

Надзвичайну різку заяву з приводу інциденту в Twitter оприлюднив президент Литви Ґітанас Науседа.

"За цією огидною акцією стоїть білоруський режим. Я вимагаю негайно звільнити Романа Протасевича!" - йдеться в заяві.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ще одна країна яка сама напросилася на ізоляцію від світу.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні