--> Безпечно за кордон: куди подорожувати лучанам та усе про тестування на COVID-19 | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Безпечно за кордон: куди подорожувати лучанам та усе про тестування на COVID-19

0
2
Безпечно за кордон: куди подорожувати лучанам та усе про тестування на COVID-19
Попри те, що пандемія коронавірусу внесла свої корективи, Туреччина та Єгипет лишаються тими країнами, куди лучани подорожують найбільше.

Пише Конкурент.

Але як подорожувати безпечно, як та коли потрібно робити тести, обговорили за круглим столом, який у п’ятницю, 14 травня, ініціював голова фракції Громадянського Руху "СВІДОМІ" у Луцькій міській раді Тарас Шкітер.

Зокрема, він порушив питання про те, які країни вимагають ПЛР-тести.



«Не можна говорити, що так буде завтра чи через місяць, але станом на сьогодні країни, які не вимагають тестів при прильоту, це – Чорногорія, Албанія, Туреччина, Домінікана, Мексика, Кенія і Північна Македонія. Є країни, які вимагають довідку перед вильотом, якій буде не більше 72 години. Це – Єгипет, Болгарія, Мальдіви, Туніс, Куба і Республіка Сейшельські острови. Довідку за 48 годин потрібно, якщо ви зібралися в Хорватію, Сербію чи Боснію і Герцоговину», – пояснила представниця туристичного агенства "Барбадос" Ірина Каліс.



Але є й країни, які, окрім тестування перед вильотом, хочуть додаткове тестування ще й по прильоту. Також Ірина наголосила на тому, що згідно із законодавством України, коли її громадянин, старше 12 років, повертається з-за кордону, робить або ПЛР-тестування, або 14 днів знаходиться на самоізоляції. В аеропорту потрібно встановити додаток «Вдома» і відтак людина зобов’язана знаходитися на самоізоляції протягом 24 годин. Тестування можна зробити й в самому ареропорту України й отримати результати тесту протягом 3-4 годин. Є ще один варіант – зробити тест перед вильотом в Україну.

«Буває, що тест негативний, а в додатку ви рахуєтеся ще на ізоляції. У такому випадку ми телефонували в МОЗ і нам пояснили, що ми можемо взяти довідку і бути вільними – термін ізоляції вичерпаний. Але дуже зручно здати в аеропорту в Борисполі. Наприклад, поки я доїхала додому, мала вже негативний результат», – пояснила Ірина Каліс.

Ще вона додала про те, що перед вильотом до Туречини людині потрібно встановити Hase code – це реєстраційна форма на турецькому сайті, де за 72 години перед вильотом людині видається так званий QR-код. Так буде вестися контроль пересування людини у всіх місцях, окрім готелю.

Окрім Єгипту та Туреччини, попитом серед волинян користується Чорногорія, Хорватія та Албанія. Про це розповіла власниця туристичного агенства «Млин Пригод» Нонна Мельник-Янівешська.

«Хочу полетіти, до речі, в Албанію, для того, аби переконатися у тому, що людям можна запропонувати альтернативу Туреччині», – зазначила Нонна.

А от співвласниця турагенції TUI Дарина Міщук розповіла, що багато волинян і лучан зокрема купували путівки в Домінікану. Адже через те, що туди зараз є прямі рейси, країна стала значно доступнішою.

Перед вильотом за кордон варто й дізнатися про те, де тестування можна пройти безкоштовно. Цим поцікавилася депутатка від фракції Громадянського Руху «СВІДОМІ» в Луцькій міській раді Алла Надточій. Зазвичай тест коштує 30-32 євро. В Еміратах, наприклад, тести робляться безкоштовно, а от на Кіпрі оплачують туристи.



Також за круглим столом обговорили й безпеку при подорожі, адже небезпека коронавірсу, на жаль, залишається.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні