--> «Тато, як мама»: президент підписав закон про чоловічий декрет | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Тато, як мама»: президент підписав закон про чоловічий декрет

0
1
«Тато, як мама»: президент підписав закон про чоловічий декрет
Глава держави – Володимир Зеленський підписав Закон про забезпечення рівних можливостей як матері, так і батька у догляді за дитиною. Закон був прийнятий Верховною Радою від 15 квітня 2021 року.

Про це йдеться на сайті президента України

Закон спрямований на те, щоб забезпечити рівні права чоловіка та жінки, поєднуючи роботу і виховання спільної дитини. Зміни, розповсюдилися на те, що відтепер і чоловік може брати декретну відпустку по догляду за дитиною, що до цього обмежувалося.

Раніше, так званий «декрет», могла брати лише жінка, що обмежувало право батька дитини, бабусі чи дідуся доглядати за дитиною. У разі, коли жінка виходила на роботу, чи була зайнята навчанням до виходу з декрету, така відпустка надавалася будь-якому члену сім’ї лише на підставі довідки з місця роботи чи навчання. Можна зробити висновок, що декретна відпустка інших членів родини походила від права матері, тобто лише жінка могла розпоряджатися хто і коли піде в декрет замість неї.

Закон, що підписав Зеленський передбачає надання нового виду відпустки – одноразова відпустка після народження дитини, що триває 14 календарних днів і оплачується коштами роботодавця.

Нова відпустка може бути надана комусь одному: чоловік, дружина якого народила дитину; батько дитини, що не одружений, але мешкає разом з матір’ю дитини; дідусеві, бабусі, або іншому повнолітньому члену родини, що на ділі доглядає за дитиною.

Також документ закону передбачає рівне право на відпустку як матері, так і батьку дитини, поки вона не досягне віку трьох років.

Крім того, батьки можуть брати додаткову відпустку, якщо вони мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю.
Підписаний закон передуватиме посиленню ролі батька у вихованні дітей та створенню відповідального батьківства в Україні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні