Яких помилок припускаються всі водії

3
-5
Яких помилок припускаються всі водії
Час справної роботи автомобіля залежить в першу чергу від його власника. Вже в другу — від конструкції, надійності запчастин і матеріалів, вважають фахівці.

Пише Бізнес юа.

Якщо людина дбайливо ставиться до машини одразу після покупки, авто може служити без капремонту двигуна й серйозних втручань в ходову частину понад 15-20 років. Але такі машини — рідкість. У більшості водіїв немає культури поводження із технікою. В деяких — через брак досвіду, в деяких - через нерозуміння роботи механізмів машини. У таких вузли й агрегати автівки служать на третину менше, — говорить Олексій Коваль, працює в автосервісі по вул. Великій Кільцевій. Він розповідає про те, які звички водіїв найбільше псують авто.

У якого типу водіїв найбільше таких звичок?

У тих, в кого у сім'ї не було автомобіля і в кого не технічне мислення. Ці люди, які хочуть краще для машини, і роблять низку маніпуляцій. А в результаті виходить значно гірше і потрібна допомога кваліфікованого майстра. Наприклад, в мене один знайомий в 35 років купив перше авто з автосалону. Аби машина блищала, він її протирав сухою ганчіркою. В результаті зіпсував лак свого чорного автомобіля. Вже за пів року такої експлуатації кузов потьмянів. На сонці видно так звану "павутинку" від невеликих подряпин.

Ще є категорія людей, які дуже полюбляють дивитися всіляких розумників на "ютубі". Ті радять інколи абсурдні речі. Скажімо, заливати присадки для зменшення зносу двигуна в машини із пробігом 10-15 тисяч кілометрів. Або зворотнє — заливати 92-й бензин, розбавлений спиртом, у сучасні технологічні машини. Це призводить лише до засмічення інжектора, пересихання всіх гумових ущільнювачів тощо.

Тобто дивитися поради в інтернеті у більшості випадків шкідливо?

Ні, не шкідливо. Важливо не сприймати все за чисту монету. І тим більше експериментувати над власним автомобілем. Це в більшості випадків не завжди закінчується добре. Був випадок, коли один мій клієнт побачив, як просто в "ладу-дев'ятку" можна самому встановити гідропідсилювач керма. Зробив це, був дуже радий. А за три місяці кермо заклинило і він влетів у дерево при трасі. Весь передок тепер міняти треба. Виявилося, на "ютубі" порадили дуже тонкі болти ставити, де треба було товші, і не показали, як підганяти деякі деталі.

А в побутовому поводженні? Ви казали про кузов – що його не можна протирати. Які ще є шкідливі звички водіїв, що призводять до збільшення?

Так, протирати ганчіркою по сухому не можна. Це лише шкодить лак. Крім того, вигляд машини стає гіршим. Ще є любителі самі мити машини на мийках самообслуговування. Це теж треба вміти робити правильно. Вони ж впритул тримають пістолет із водою. Цим самим псують верхній шар лаку та фарби. Не варто користуватися посилено і хімією на таких мийках. Вона може роз'їдати хромоване напилення на пластику. Влітку автолюбителі, особливо під час відпочинку на Півдні України, нерідко накривають автівки тентами, аби не нагрівався сильно салон. Ці накриття, хоч і мають м'яку підкладку, але все одно виконують роль наждачки. Під них потрапляє пил. Потім дме вітер. Вони той пил йорзають вперед-назад. Потім з'являються подряпинки. Ще кузову дуже шкодить бездумна парковка.

Це яка?

Коли авто лишають під сухими деревами і ті потім падають під відчиненими вікнами будівель або там, де вузький прохід для людей. Також буває ставлять під деревом для холодку. А те дерево цвіте й виділяє сік або клей. Потім він в'їдається у фарбу.

Водії старого гарту дуже болісно сприймають сильний стук дверей. Про що це свідчить?

Це якраз показник бережного ставлення до машини. Сильний стук дверей шкідливий для кузова. Так само неправильно ставити ногу на поріг під час посадки й висадки із салону. Взуттям можна подряпати поріг і він буде іржавіти. Також нікому не раджу ставити даховий багажник. Це теж погана звичка водіїв-новачків. Будь-який багажник на даху розхитує кузов. А якщо возити щось важке на ньому, то взагалі геометрія машини погіршується.

До речі, а яких помилок припускають при завантаженні легкової машини?

Якщо, скажімо, це седан або універсал, то в жодному разі найважчі речі не варто перевозити в краю багажника, ближче до бампера. Це тільки псуватиме амортизатори. Навіть може призвести до пошкодження одного з витків задніх пружин. Краще найважчі речі розміщати в ношах пасажирів позаду.

Яких експлуатаційних помилок припускаються водії? Що з них шкодить автомобілю?

Перш за все, прогрів машини. Особливо влітку. Особливо сучасної машини, яку виготовили після 2000 року. Це нічого не дає. Просто спалюється пальне і двигун спрацьовує без навантаження. Так само різкий старт з місця до 130 км/год при холодному двигуні – це теж дуже погано. Навіть у найсучасніших машин за 20 хвилин у такому режимі роботи застукають клапани. Якщо ж менш радикально давати йому навантаження, то це теж недобре. Ресурс двигуна при такій звичці скорочується на 20 відсотків. Окрім цього, пошкоджуються й інші деталі авто. Зокрема, колінчастий вал, поршні, кільця та клапани.

А чи є якісь особливості з користування рульовим колесом?

Так. Не варто його вивертати під час стояння на перехресті. Наприклад, на світлофорі. Вже не раз були випадки, що ззаду в такого водія вдаряються машини на швидкості 40 кілометрів за годину і цей вилітає на зустрічну смугу.

А по ходовій частині?

Це ціле мистецтво їздити, як хочеш і мати справну ходову частину. У цьому випадку найбільше шкоди завдають шасі машини дві категорії автовласників: які впевнені в міцності свого авто і ті, що намагаються дуже його берегти. Перші їздять навіть по сходах, пеньках і вбивають швидко машину. Другі — завжди підгальмовують перед ямами, перед горбами і на бордюрах.

А що не треба пригальмовувати?

Треба, але з розумом. Я говорю про випадки, коли водій, побачивши невеличку ямку, різко тисне на гальма. Цим самим блокує передні колеса, при цьому стискаються амортизатори і при потраплянні в яму відбувається сильний удар в кузов. Такі удари рівносильні невеликим ДТП. Невеликі ямки краще пролетіти. Краще дати газу перед ними. Великі краще пускати між колесами. Або заздалегідь тримати меншу швидкість.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
мдяяяя .... спец, однако .... намолов всілякого, так смішно, що аж плакати хочеться
Відповісти
Ну - такє...
Відповісти
Є новина на цьому сайті від 21 лютого 2021р.один авто-експерт радить обов,язково прогрівати двигун(літом не менше 1 хвилини,зимою не менше 3 хвилин)
Цей чорт-експерт каже,прогрівання авто це суцільна фігня....
)))
А ви,шановний сайт новин ,інколи контролюйте,що друкуєте. Дякую.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні