Які країни і за що видворили російських дипломатів

1
-4
Які країни і за що видворили російських дипломатів
Шпигунські скандали з дипломатами з Росії продовжують стрясати Європу. Не встигли видворити дипломатів-шпигунів з Болгарії, як приспіла Чехія, з якої вигнали відразу 18 росіян. Ми зібрали скандали з російськими дипломатами за останні півроку – і список вийшов солідний.

Повідомляє ІА Сьогодні.

Чехія

Найсвіжіший і найбільший улов західних спецслужб за останній час. Глава чеського МЗС назвав 18 російських дипломатів працівниками спецслужб РФ, які діяли під прикриттям. Причому в Чехії припускають, що вони можуть бути причетними до вибухів на складах боєприпасів у 2014 році під Врбетіце.

Словаччина

На знак солідарності з чеською владою Братислава оголосила трьох співробітників посольства Росії персонами нон грата. Їм дали сім днів, аби залишити територію країни.

Країни Балтії

Естонія, Латвія і Литва, як і часто це буває, практично одночасно оголосили про рішення скоротити чисельність російського дипкорпусу: Рига висилає назад до Москви двох дипломатів, Вільнюс і Таллінн – по одному. Причина та ж сама – солідарність з Чехією.

США
15 квітня президент США Джо Байден підписав указ про санкції щодо Росії. Серед іншого прийнято рішення вислати 10 російських дипломатів, співробітників посольства РФ у Вашингтоні, серед яких є і "представники російських розвідувальних служб".

Італія

У квітні італійська контррозвідка заявила про перебування в Італії щонайменше 80 оперативників основних російських спецслужб – ГРУ, ФСБ та Служби зовнішньої розвідки, які діють під виглядом акредитованих дипломатів і обіймають посади у посольстві та консульствах РФ. Правда, на цей момент відомо про видворення тільки двох дипломатів.

Болгарія
Потроху, але регулярно висилає російських шпигунів Болгарія – за останні півроку це відбувалося принаймні тричі.

22 березня болгарський МЗС оголосив двох російських дипломатів персонами нон грата і зажадав, щоб вони покинули країну через причетність до організації шпигунської мережі. Перед цим заарештували членів групи, очолюваної колишнім високопоставленим офіцером військової розвідки, який створив мережу для шпигунства на користь Росії.

У грудні 2020 року Болгарія оголосила персоною нон грата і депортувала з країни військового аташе при дипмісії РФ у Софії, що протягом трьох років збирав інформацію, яка становить державну та службову таємницю.

23 вересня 2020-го видворили двох росіян з дипломатичним статусом, які протягом чотирьох років збирали дані про Збройні сили Болгарії і технічну придатність військової техніки цієї країни та передавали їх російським військовим у Москві.
Німеччина, Швеція, Польща

Одне з небагатьох видворень російських дипломатів, не пов'язане зі шпигунством. 8 лютого нинішнього року Берлін, Стокгольм і Варшава вирішили дзеркально відповісти на висилку з РФ співробітників генконсульств Швеції і Польщі в Санкт-Петербурзі і посольства Німеччини в Москві та і оголосили про депортацію російських посланників.

Раніше російська влада оголосила персонами нон грата трьох дипломатів країн Євросоюзу, які 23 січня нібито брали участь в акціях протесту на підтримку опозиціонера Олексія Навального.

Нідерланди

У грудні 2020 року Нідерланди оголосили персонами нон грата двох російських дипломатів за шпигунство і видворили їх із країни. Служба розвідки і безпеки країни з'ясувала, що дипломати, які працювали в російському посольстві в Гаазі, насправді є співробітниками зовнішньої розвідки РФ. Вони зокрема збирали інформацію про штучний інтелект, нанотехнології та інші наукові розробки у військовій сфері.

Україна

Україна також не залишилася осторонь масового дипломатовидворення. Дипломат посольства Росії в Києві повинен покинути нашу країну до 21 квітня. Таке рішення ухвалили після затримання в Санкт-Петербурзі і видворення українського консула Олександра Сосонюка за надуманим звинуваченням у шпигунстві.

Румунія

26 квітня Румунія оголосила персоною нон грата заступника військового аташе в посольстві Росії Олексія Гришаєва. У відомстві зазначили, що діяльність дипломата суперечить положенням Віденської конвенції.

Офіційний представник російського МЗС Марія Захарова у відповідь на висилку дипломата заявила, що посол Румунії в Москві Крістіан Істрате добре знайомий з процедурою заходів у відповідь на недружні кроки.

Нагадаємо, співробітники Федеральної служби безпеки Росії затримали українського консула Олександра Сосонюка нібито за те, що він намагався "отримати закриту інформацію, що міститься в базах даних правоохоронних органів і ФСБ".

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Московія скоро стане світовим вигнанцем.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні