Приміщення колишньої синагоги у Луцьку передали хасидам-хабадникам

4
1
Приміщення колишньої синагоги у Луцьку передали хасидам-хабадникам
Приміщення колишньої синагоги у Луцьку передали у постійне безоплатне користування для потреб релігійної організації «Іудейська релігійна громада Ха Ба Д-Любавічі».

Про це «Суспільному» розповів директор історико-культурного заповідника у Луцьку Павло Рудецький.

Відповідне розпорядження підписав голова ОДА. Нині у частині приміщення діє дитячо-юнацька спортивна школа, яку закривають. До цього будівля була на балансі Державного історико-культурного заповідника.

Синагога –пам’ятка архітектури національного значення, розташована у Луцьку на вулиці Данила Галицького, 33.

«Нам доручено зробити договір про передачу, прописати, що громада може робити тут. Законом передбачено, що пам’ятку потрібно утримувати, реставрувати, ніяких здач в оренду користувач не може мати», – розповідає Павло Рудецький про нюанси передачі синагоги релігійній організації.

Нині приміщення синагоги руйнується. На ремонт потрібна велика сума коштів, каже представниця релігійної організації, якій передали будівлю, Ханна Матусовська. З її слів, таких грошей вони не мають, тому проситимуть у діаспори, яка мешкає в Ізраїлі, Америці та Європі.

Зі слів Ханни Матусовської, релігійна організація розглядає ідею облаштувати у цій будівлі синагогу-музей. Подібна нині є у Празі.

З 1981 року в приміщенні колишньої синагоги облаштували спортшколу і фізкультурне товариство «Динамо». В обласному бюджеті на 2021-ий рік грошей на фінансування спортивної школи «Юний динамівець» не передбачили. Тут нині займаються 177 дітей і працює півтора десятки тренерів.

Довідково: Синагогу у Луцьку збудували в XVII столітті. Як розповів волинський краєзнавець Олександр Котис, на місці синагоги були залишки попередньої споруди. Якої саме – історикам невідомо. Під час Другої світової війни повністю були зруйновані прибудови і дах молитовної зали.

Довідково: ХаБаД (івр. חב"ד‎), також відомий як Хабадський хасидизм (івр. חסידות חב"ד‎), Хабад-Любавич, Любавичівський (Любавицький) хасидизм — філософський і релігійний рух в хасидизмі, течії ортодоксального юдаїзму. На сьогоднішній день Хабад є одним із найбільш відомих хасидських рухів у світі. Організаційно Хабад є найбільшою єврейською релігійною організацією у світі. Послідовників руху також називають хабадниками.

Хабад було заснований у 1755 році рабі Шнеур-Залманом. Слово «ХаБаД» — івр. חב"ד‎ — є акронімом від слів «мудрість» (івр. חכמה‎, хохма), «розуміння» (івр. בינה‎, біна) і «знання» (івр. דעת‎, даат). Протягом більше 100 років рух був головним чином сконцентрований у Любавичах — білоруському селі, яке нині знаходиться в Руднянському районі Смоленської області Росії.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мені один чоловік розповідав,що в Луцьку проживає 60% жидів.І я з ним погоджуюсь.Жиди прибирають до своїх рук ВСЕ!!!,що можна і не тільки те,що їм належало.Жиди погані правлять нами.... І жиди в ярмо нас запрягли.
Відповісти
який жах ! за жидів проголосували тепер буде все по пархатому
Відповісти
Черговий маразм полішмацько-невподадського керування - віддати приміщення особам, які навіть не в змозі його утримувати. Носячись з ідеями про христ. етику в школах - православним(!) вірменам, яких на Волині сотні - місце для будівництва церкви не могли знайти. Дали на «свинячому»(!) базарі. А тут - хасидам, яких в Луцьку - півтора в шаббат - кілька сот квадратних метрів, відбудованих (нафіга?) і утримуваних державою - з барського плеча - «забірайте!». Гарно прогнулись перед дружбанами коломоя! Музей? - та кому він потрібен? Хіба що тішити марнославство самих хасидів. А те, що в Луцьк вїжджає незрозуміла та явно не проукраїнська організація - це факт!
Відповісти
вже скоро кожен камінчик в Україні буде належати євреям і вони будуть кричати , що це їх святе місце і ставити там таблички
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні