Google присвятив дудл винахіднику друкарського верстата

0
1
Google присвятив дудл винахіднику друкарського верстата
Google в середу, 14 квітня, присвятив новий дудл винахіднику механічної друкарської машини Йоганну Гутенбергу.

Дата народження Гутенберга точно невідома - це відбулося між 1397 і 1400 роками в німецькому Майнці. Спочатку він заробляв собі на життя, працюючи майстром з металу в ювелірній справі.

Як вважають історики, до кінця 1430-х років Гутенберг почав розробляти більш ефективний пристрій для друку тексту, намагаючись виплатити борги.

Машина, яку він винайшов (по суті, модифікований винний прес), замінила вирізані вручну дерев'яні літери і графічні блоки традиційних пристосувань для друку, на металеві шрифти, які легко відливалися і занурювалися в чорнило для друку цілих сторінок.



Біблія Гутенберга

У 1452-1454 роках Гутенберг надрукував у своїй друкарні Біблію латинню. Над книгою працювали, в цілому, близько 20 осіб. Всього відлили 290 різних шрифтових літер. Кольорові заголовні літери і малюнки були виконані пізніше вручну.

Обидва томи включають 1282 сторінки. На кожній - дві колонки по 42 рядки.

Усього було випущено близько 180 екземплярів, з них 150 - на папері і ще 30 - на більш благородному пергаменті.

До нашого часу дійшли лише 49 примірників, причому не завжди повні.

З Біблії Гутенберга бере початок книгодрукування в Європі, хоча формально це не перша книга. Друкарський верстат, винайдений майстром, дозволив добитися виключно високої якості і зробив революцію в книгодрукуванні. Завдяки йому книги стали доступні багатьом.

У 2001 році Біблія Гутенберга була внесена ЮНЕСКО до списку документальної світової спадщини.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні