--> Pfizer може з’явитися в Україні в травні | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Pfizer може з’явитися в Україні в травні

0
9
Pfizer може з’явитися в Україні в травні
Нещодавно президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна домовилася з американською компанією Pfizer про постачання 10 мільйонів доз вакцини.

Пише НВ.

У МОЗ стверджують, що перші партії можуть надійти до країни вже в травні-червні 2021 року. Радіо НВ поговорило про те, до чого слід готуватися владі та населенню вже зараз, з інфекціоністом, ексголовою Центру громадського здоров’я Володимиром Курпітою.

— Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що перші партії вакцини Pfizer в Україну надійдуть у найближчі місяці. Після цього ми зможемо говорити, що перелом у вакцинації нарешті настав і що ми нарешті долаємо пандемію коронавірусу?

— Я б запропонував усе-таки подивитися на національний план вакцинації, який має бути створений за указом президента та повинен деталізувати всі ці питання. Загалом 10 мільйонів доз для України — це суттєвий прогрес, але це точно не формування колективного імунітету. Через це потрібно розуміти, яким чином і звідки уряд отримуватиме решту вакцини, яка необхідна для вакцинації більшої частини населення.

— Коли ці 10 мільйонів доз з’являться? Вони надійдуть одночасно чи декількома партіями? І чому, наприклад, Сполучені Штати та Великобританія уклали з Pfizer подібні угоди в липні 2020 року, а в Україні цей процес так затягнувся? Чи просто раніше до України у Pfizer черга не доходила?

— Хто стукає, тому відкривають двері. Я думаю, що, найімовірніше, ми не стукали в ці двері. На додачу до ваших питань у мене також виникають декілька. Звідки Україна візьме кошти на вакцини? Адже в бюджеті зараз закладено всього 2,6 мільярда гривень, а розгляд у Верховній Раді змін до бюджету поки що не передбачається. Хто буде закуповувати ці вакцини, який механізм використовуватиметься?

Є хороша новина — що у нас має з’явитися колись 10 мільйонів доз — але є дуже багато деталей, на які немає відповіді. Аби це не перетворилося на чергову популістську обіцянку, я б рекомендував встановити якийсь графік: наприклад, 1 числа кожного місяця будемо відслідковувати, як виконується це рішення про постачання вакцини Pfizer. Тоді можна буде зрозуміти, це пусті обіцянки чи реальний план.

— Дослідники стверджують, що вакцина від Pfizer на 91% ефективна для запобігання основному захворюванню і на 100% захищає від південноафриканського штаму коронавірусу. Чи не призведе її поява в Україні до поділу на кращі та гірші вакцини і дефіциту одних та надлишку інших?

— Така проблема може виникнути. Ба більше, оскільки кожна з вакцин, окрім Johnson & Johnson, має бути введена в організм двічі; коли люди почнуть звертатися за другою дозою, потрібно мати чітку логістику, аби в тому закладі, куди ви звертаєтеся, була саме та вакцина, якою вас вакцинували вперше. Якщо це не буде зроблено, тоді в Україні буде великий науковий експеримент стосовно змішування доз. До чого це може призвести — ми просто не знаємо. Можливо, нічого поганого й не буде, але відповіді на це запитання немає.

— Що робити з тим, що наші громадяни зараз почули, що у найближчі місяці в Україні з’явиться Pfizer, та можуть відкласти вакцинування іншими вакцинами, аби отримати саме цей препарат? А саме в цей час Україна переживатиме третю, четверту, п’яту хвилі коронавірусу.

— Щодня фіксуються <від> 15 <до 20> тисяч нових випадків захворювання, понад 400 смертей. І чекати якусь вакцину, що може прийти або влітку, або восени <2022 року> — це означає ставити під загрозу себе і своїх рідних. І якщо зараз вам пропонують вакцинуватися тією вакциною, яка ще залишилася в Україні, я б дуже радив не відмовлятися від такої можливості і прищепитися. Особливо це стосується літніх людей, які перебувають у зоні ризику.

— На що звертати увагу при підготовці до вакцинації препаратом від Pfizer?

— Я б хотів зазначити, що температура зберігання -80 °C необхідна, коли йдеться про тривале зберігання вакцини, тобто до шести місяців. Якщо ж ми говоримо про короткотривале зберігання, дозволеною є температура від +2 °C до +8 °C, але не довше п’яти днів. Отже, нам дійсно необхідно подивитися, чи є на національному рівні потужності і скільки вакцин ми можемо зберігати. Також слід перевірити, які є потужності на обласному рівні, адже вакцина спочатку поїде в регіони, і наскільки довго вони можуть утримувати і зберігати ці препарати. І врешті-решт подивитися, як налагоджена доставка цих вакцин безпосередньо до поліклінік, де проводитиметься вакцинація; наскільки шпиталі забезпечені холодильниками тощо.

— Наскільки я розумію, поки що невідомо, як розподілятиметься вакцина. А чи зможе сама людина обирати, якою вакциною прищеплюватися?

— Таке право не надають нікому в світі, щоб не заплутувати логістику. В Україні пропонується використати модель США, коли один район або штат отримує одну вакцину, а інший — іншу. Адже всі вакцини наразі є рівними — вони всі захищають від тяжкого перебігу хвороби. Оскільки у нас всі регіони вже отримали вакцину CoviShield, це ускладнюватиме логістику. Тож я пропоную дочекатися національного плану, який би надав відповіді на це запитання.

— Коли його можна очікувати? І чи не виявиться так, що ми його розроблятимемо ще рік?

— По-перше, один національний план вже був ухвалений — адже дорожня карта <вакцинації> була затверджена у грудні 2020 року. З якою метою оприлюднено рішення РНБО і указ президента від 2 квітня <про створення Національного плану вакцинації проти COVID-19> — не знаю. Там зазначена дата, що протягом семи днів уряду потрібно ухвалити цей план.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні