Почали з Польщі: Луцьк переймає досвід, щоб запустити у місті мережі з прокату велосипедів

0
-1
Почали з Польщі: Луцьк переймає досвід, щоб запустити у місті мережі з прокату велосипедів
У Луцьку може запрацювати масштабний прокат велосипедів та електросамокатів. Нещодавно Громадянський Рух "СВІДОМІ" заявив, що працює над залученням міжнародних мереж прокату екотранспорту до обласного центру Волині. "СВІДОМІ" відразу отримали безліч дзвінків та контактів людей, що працюють у цьому напрямку. Нині вони переймають польський досвід.

Повідомляє Конкурент.

Заступник голови фракції Громадянського Руху «СВІДОМІ» у Луцькій міській раді Михайло Наход та депутат Луцької районної ради Євгеній Мікоян спільно з депутатом Рівненської міської ради Святославом Клічуком організували Zoom-конференцію із Кшиштофом Коваліком, польським громадським діячем, який займається розвитком велоруху в м. Люблін.

Пан Кшиштоф розповів, що саме люблінський муніципалітет, організувавши відповідний тендер, привабив у місто приватну фірму, яка запустила систему велопрокату. Таким чином місто, окрім розвитку екологічного громадського транспорту, отримала ще одного платника податків

"Чому важлива хороша велоінфраструктура? Вона заоохочуватиме приватні компанії до ведення цього бізнесу в місті. Водночас велоінфраструктура- це не обов’язково велодоріжки. Наприклад, на вулиці з одностороннім рухом велосипеди можуть їхати в 2 сторони, а на широкій дорозі можна виділити окрему смугу під велосипеди", - розповів пан Кшиштоф.

Щодо польського досвіду, то популярність велопрокату в кожному місті різна. В Любліні велоінфраструктура з’явилася після вступу Польщі в ЄС. «Бум» стався у 2014 році. У західній Польщі велоінфраструктура почала розвиватися раніше, тоді як у Східній – на 3-4 роки пізніше.

У Польщі велосипеди їздять в основному на пішохідних зонах, однак програми, згідно яких ЄС виділяє кошти, вимагають окремих доріжок. Найчастіше велосипедні доріжки поєднують з іншими дорогами.

Стосовно вандалізму та крадіжок, ситуація в кожному місті відрізняється, але така проблема існує. Якщо велосипеди мають вбудований GPS, то місцезнаходження велосипеду дуже легко визначити.

Громадянський Рух «СВІДОМІ» й надалі перейматиме досвід інших міст, щоб велорух у Луцьку став популярним та комфортним.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні