Розповіли, чому не працює волинський санаторій для реабілітації дітей. ВІДЕО

0
7
Розповіли, чому не працює волинський санаторій для реабілітації дітей. ВІДЕО
Санаторій для дітей з батьками "Дачний" неподалік Луцька, у якому реабілітовують і лікують дітей з інвалідністю, не працює з початку 2021 року. Нині 80 працівників санаторію на простої третій місяць і зарплату не отримують, послуг із реабілітації не надають, а в самому приміщенні триває ремонт.

До карантину минулоріч санаторій працював без зупинок. Суспільне дізнавалося, яка нині ситуація в медичному закладі та на що сподіватися батькам дітей із неврологічною та ортопедичною патологією.

Що відбувається в санаторії зараз
У санаторії 22 березня розпочали демонтаж сходів – тут роблять доступний вхід для людей з інвалідністю, розповів головний лікар санаторію Олег Лопатін. Каже: нині заклад не працює. На сходи та сигналізацію виділили з обласного бюджету 1 мільйон 30 тисяч гривень, зазначив головний лікар.

У санаторії відремонтували санвузли, каналізацію, розповів інженер Анатолій Молчан. Говорить: відбулися два тендери на ремонт сходів із доступом для людей з інвалідністю та на облаштування протипожежної сигналізації. До 1 квітня у "Дачному" повинні встановити пожежну сигналізацію, зробити ремонт та навести порядок, говорить інженер.

80 працівників санаторію, які третій місяць не отримують зарплати, зможуть звернутися за допомогою щодо часткового безробіття до центрів зайнятості. Директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк говорить: наразі чекають на затвердження бюджету фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття. Говорить: як тільки отримають фінансування, зможуть платити тим, хто звернеться до установи.

Чому санаторій досі не запрацював
Директорка Волинського ТМО захисту материнства і дитинства, якому підпорядковується "Дачний" Ірина Горавська каже: нині працюють над розширенням послуг у санаторії та залученням додаткового фінансування.

Із її слів, держава не виділяє кошти на утримання і заклад лишився без фінансування. Зі слів Ірини Горавської, наразі лікарня оформляє договори на всі пакети послуг із реабілітації в санаторій "Дачний" з Національною службою здоров'я України. Каже: результати будуть відомі після 1 квітня. "Ми будемо мати розуміння, яка сума реально надійде від НЦЗУ", – додала Горавська.

Що кажуть батьки
Лучанка Діана Йоц мала реабілітовувати сина в санаторії "Дачний" на початку цього року. Каже: Ярославу 2 роки і 7 місяців, і він ще самостійно не ходить і не говорить.

Зі слів лучанки, раніше у санаторій можна було потрапити на безплатну реабілітацію за направленням лікаря міської дитячої поліклініки чи за путівкою від департаменту соцслужби. Говорить: батьки почали звертатися за путівками на квітень і травень, однак сказали, що їх немає.

Діана Йоц додає: її дитині потрібно невідкладно реабілітацію, тому їхатиме в іншу область і відкриття санаторію "Дачний" дочекатися не зможе.

За програмою держфінансування реабілітацію можна отримати раз на рік, повідомила Галина Войтович. Її дитині потрібно три курси реабілітації, а на платну, каже, немає грошей.

Жінка говорить: невідомо, чи буде в батьків можливість, як раніше, безплатно реабілітовувати своїх дітей. Галина Войтович додає: у попередні роки записувалися на реабілітацію у луцькій поліклініці на Чорновола двічі на рік.

Зі слів головного лікарня закладу Олега Лопатіна, початок роботи санаторію запланований на 5 квітня. Каже: керівництво фірми, яка виграла тендер, запевняє, що ремонт завершать вчасно.

Суспільне стежить за ситуацією. Чи запрацює санаторій "Дачний" із квітня і чи матимуть батьки змогу безплатно реабілітовувати у ньому дітей з інвалідністю, розповімо у наступних матеріалах.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні