Чим тест на антитіла відрізняється від діагностичних тестів на COVID-19

0
1
Чим тест на антитіла відрізняється від діагностичних тестів на COVID-19
За рік пандемії в Україні в інформаційному просторі постійно з'являються повідомлення про різні типи й методи тестування, що може призвести до плутанини. Головне, треба пам'ятати, що тестування на антитіла визначає, чи раніше у людини був COVID-19 і чи є у неї антитіла проти вірусу. Тести ж для діагностики COVID-19 визначають, чи є у людини захворювання в теперішній момент.

Про це повідомляє УНН.

Коли проводиться тестування на антитіла і чому це важливо?

ІФА-тестування на антитіла (імуноглобуліни), також відоме як серологічне тестування, зазвичай проводять після повного одужання від COVID-19. Для цього як біологічний матеріал беруть кров із вени на руці. Потім зразок тестують у лабораторії, щоб визначити, чи з'явилися в організмі людини антитіла проти вірусу, які виробляє імунна система для боротьби та очищення від нього.

Якщо результати тестів показують, що у людини є антитіла, це свідчить про те, що вона була інфікована COVID-19 у минулому. Це також означає, що організм людини має імунітет до коронавірусної інфекції.

При тестуванні на антитіла велике значення має час, який дуже впливає на точність. Якщо зробити тест занадто рано в процесі зараження, коли імунна відповідь все ще не сформувалася в організмі, тест може не виявити антитіл. Тому тестування на антитіла рекомендується проводити щонайменше через 14 днів після появи перших симптомів COVID-19, а краще — трохи пізніше.

Які тести використовують для діагностики COVID-19 в Україні?

Для виявлення COVID-19 використовують ПЛР-тест, ІФА-тест на антиген і експрес-тест на антиген.

У випадку з ПЛР-методом, який також називають молекулярним тестом, виявляють генетичний матеріал вірусу за допомогою полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Пробу беруть за допомогою мазка з носоглотки.

Якщо говорити про антигенні тести методом ІФА та експрес, то вони шукають білки коронавірусу (антигени) у мазках з носоглотки. Важлива різниця між лабораторним методом ІФА на антиген та експрес-тестом полягає у їхній чутливості та точності. Лабораторний тест щонайменше у 75 разів чутливіший за найкращий експрес-тест на антиген. Саме тому ІФА-тест на антиген можна використовувати для діагностики COVID-19 навіть за 7 днів до появи перших симптомів, а експрес-тест на антиген краще робити, коли вже є симптоми.

Нагадаємо, що ІФА-тест на антиген — це унікальна запатентована розробка українських вчених "Діапроф-Мед". Сучасний стан інфраструктури лабораторій в Україні дозволяє робити до 1 мільйона тестів DIA®-SARS-CoV-2-Ag-R на антиген у день. А очікувати на результати пацієнтам необхідно всього лише 2 години 30 хвилин, що робить його значно ефективнішим у боротьбі з поширенням пандемії COVID-19.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні