--> У Запоріжжі знайшли постамент меморіалу, встановлений менонітами у 1890 році | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Запоріжжі знайшли постамент меморіалу, встановлений менонітами у 1890 році

0
0
У Запоріжжі знайшли постамент меморіалу, встановлений менонітами у 1890 році
У Запоріжжі на Верхній Хортиці знайшли постамент Меморіалу Сторіччя, встановлений менонітською громадою Хортицьких колоній у 1890 році. Монумент востаннє бачили у 1943 році.

Про це кореспонденту Укрінформу розказав старший науковий співробітник відділу музейних комунікацій Національного заповідника “Хортиця” Максим Штатський.



“Це частина Меморіалу “Століття”. Він був зведений в кінці ХІХ століття Хортицькою менонітською громадою на честь їх переселення. Виглядав він як - 7-метровий стелоподібний комплекс, який був поставлений в центрі колонії - нині це перетин вулиць Істоміна - Шушинська - Зачиняєва. Наразі там проходить дорога і місцеві жителі навіть дивувались, чому таке широке перехрестя”, - говорить Штатський.

Він шукав меморіал 10 років. Інформації було дуже мало: короткі замітки, три статті з іноземних журналів, три-чотири фото і доволі нечіткі перекази місцевих жителів.

Відомо, що Меморіал, що складався з постаменту, тумби та п’яти секцій стели, було встановлено на перехресті Старих Рядів, Нових Рядів та Головної Вулиці в Хортиці. У 1938 році співробітники НКВС розібрали його і закопали неподалік. В часи Другої світової війни (1942 року), місцева громада віднайшла пам’ятник та встановила його на первісному місці. Восени 1943 року, коли евакуювалися жителі менонітського походження, Меморіал бачили востаннє.



“У книзі канадського дослідника Руді Фрізена “Менонітська архітектура” було знайдено невелике чорно-біле фото 2004 року, на котрому вгадувався постамент від Меморіалу. Автор праці сказав, що фото йому надала канадська туристка, котру під час екскурсії Хортицею підводили до постаменту. Проте нині ця жінка дуже літнього віку й за станом здоров’я повідомити точного місця зйомки не може. Загалом існувало кілька версій зникнення Меморіалу: був демонтований самими менонітами й закопаний в таємному місці, був вивезений під час евакуації, був цілковито знищений після війни радянською владою. Була й версія, що пам’ятник разом з подібними стелами перших поселенців Гепнера та Барча, знаходиться в Канаді, але вона була повністю спростована”, - розказує науковець.

Фото 2004 року, про яке згадував Штатський, розмістив на своїй сторінці у Фейсбуці відомий запорізький краєзнавець Роман Акбаш, та звернувся до місцевих мешканців із проханням допомогти встановити місце зйомки.

11 березня Штатський виявив знахідку квадратної форми, вкопану в землю.

“Гранітна плита, яка має розмір 1,3 х 1,3 метра, 45 см висотою та вагу 1,8 тонни. Кути прикрашені, є такі ж самі написи, як на фотографіях. Знахідку було перевезено до місця зберігання колекції надгробків Хортицького кладовища, де її буде детально досліджено та відреставровано”, - говорить Штатський.

Автором Меморіалу є відомий, в часи менонітів, каменяр Гайнріх Гамм (1848-1928). Він вирізав більшість надгробків для Розентальської та Хортицької громад. Також відповідав за створення монументів Йоганна Барча та Якоба Геппнера, котрі нині стоять у Селі Менонітської Спадщини в Стейнбаху, Манітоба.



Є легенда, що в постаменті Монументу була порожнеча, в якій було заховано якісь дуже важливі документи. У знайденому постаменті, по центру, є невелика бетонна “латка”. Тож, версія про заховані документи може підтвердитись.

Штатський продовжує пошуки інших складових Меморіалу. А якщо їх не вдасться знайти, то співробітники “Хортиці” планують створити фонд, зібрати гроші та виготовити гранітну копію.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні